Het is #nietjouwschuld: als thuis de minst veilige plek is om te zijn

1 mei 2020

Door de strenge coronamaatregelen speelt het leven van kinderen in Nederland zich vooral thuis af. Maar voor sommige kinderen is thuis de minst veilige plek om te zijn. Ze worden mishandeld of misbruikt, en door de beperkte sociale contacten zijn er maar weinig mensen die een oogje in het zeil kunnen houden. Het Centrum Seksueel Geweld komt vandaag met een brief en een videoboodschap om kinderen een hart onder de riem te steken en hen aan te moedigen hulp te zoeken.

Jongetje zit op bank Denemarken

Als kinderrechtenorganisatie steunt UNICEF dit initiatief, dat via een brief en verschillende video’s op social media zoveel mogelijk kinderen hoopt te bereiken. De brief is samengesteld uit verschillende steunbetuigingen van mensen die zelf als kind ook seksueel misbruik hebben meegemaakt. In de brief worden kinderen op het hart gedrukt dat de situatie niet hun schuld is, en dat ze erover kunnen praten zodra ze daar klaar voor zijn. Ook is de brief als videoboodschap beschikbaar, ingesproken door onder andere Dieuwertje Blok, Kim van Kooten en Geraldine Kemper.

Op een speciale website van Het Centrum Seksueel Geweld zijn de brief en de video’s te lezen en te bekijken.