In Italië zijn jongeren de schakel tussen migranten en cruciale corona-informatie

30 april 2020

Stel je voor: er breekt een wereldwijde pandemie uit en de overheid stelt strenge regels op om iedereen veilig te houden. Maar jij bent net nieuw in dit land en spreekt de taal niet. Hoe kom je dan aan informatie? Hoe weet je wat er speelt als je een persconferentie niet kunt verstaan? In Italië worden U-Reporters ingezet om jonge vluchtelingen en asielzoekers te bereiken met cruciale informatie. Via WhatsApp en Facebook verspreiden ze belangrijke tips en advies om ook deze kwetsbare groep te beschermen tegen het virus.

U-reporter

Via WhatsApp en Facebook bereiken jongeren in Italië veel buitenlandse leeftijdsgenoten. 

Via WhatsApp en Facebook bereiken jongeren in Italië veel buitenlandse leeftijdsgenoten. 

U-Report on the Move

U-Report is een gratis, beveiligd digitaal platform waarop jongeren hun mening en informatie met elkaar kunnen delen over belangrijke onderwerpen. Het platform werd in 2011 gelanceerd in Oeganda, en is inmiddels beschikbaar in 68 landen, waar 10 miljoen jonge U-Reporters actief zijn. In 2017 werd U-Report on the Move gelanceerd in Italië, om ook tijdens de vluchtelingencrisis jonge migranten te kunnen bereiken. Via dit platform kunnen jongeren hun mening en zorgen met elkaar delen, en ook belangrijke informatie over hun nieuwe land. Toen het coronavirus om zich heen begon te slaan in Italië werd het platform onmiddellijk aangepast om gebruikt te kunnen worden als belangrijke tool om informatie over het virus te verspreiden. Infographics in verschillende talen worden gedeeld, er zijn Facebook Live chats met dokters en psychologen, en U-Reporters helpen hun landgenoten aan de juiste informatie. 

Jonge migranten lopen extra risico

‘Door deze pandemie lopen alleenreizende kinderen, jonge migranten en gevluchte gezinnen met kleine kinderen extra risico, ’vertelt Anna Riatti, coördinator van het UNICEF Refugee and Migrant Response Team in Italië.

‘Zij leven buiten het systeem, hebben slecht toegang tot zorg en de juiste informatie. Het is heel belangrijk om met deze mensen in contact te blijven, om ervoor te zorgen dat ze zichzelf kunnen beschermen tegen het virus. Via U-Report on the Move en Facebook Live sessies bereiken we jonge vluchtelingen en migranten.’

Anna vertelt dat jongeren sinds het begin van de uitbraak cruciaal zijn geweest in het verspreiden van de juiste informatie.

‘Ze delen informatie over preventie, moedigen hun leeftijdsgenoten aan om thuis te blijven, en sturen inspirerende berichten naar jongeren in Italië en in hun geboorteland. Die maatschappelijke betrokkenheid is het resultaat van een grote investering in jonge migranten en vluchtelingen, en voor de rest van de maatschappij een enorme hulpbron om uit te putten.’

Jonge U-reporter in Italië

Bassirou gebruikt U-report om jongeren in zijn geboorteland Mali te informeren. 

Bassirou gebruikt U-report om jongeren in zijn geboorteland Mali te informeren. 

‘We moeten het samen oplossen.’

Een paar weken nadat Italië volledig in lockdown ging, besloot Bassirou Demble dat hij wilde helpen. De 20-jarige U-Reporter deelt berichten en informatie over preventiemaatregelen met migranten die nog niet zo goed Italiaans spreken.

‘Ik ben mijn vrienden in Mali ook niet vergeten,’ vertelt hij. ‘Voor sommigen van hen ben ik nu een belangrijk referentiepunt. Ik gebruik Facebook Live chats om uit te leggen wat corona is, hoe gevaarlijk het is, en hoeveel nepnieuws er rond gaat. Ik kreeg zoveel vragen dat ik besloot nog meer informatie in Bambara te delen met mensen in Mali om ze beter te informeren.’ 

Bassirou voegt toe dat het virus een gemeenschappelijk probleem is, en dus ook gemeenschappelijke oplossingen nodig heeft.

‘Ik hoop dat we na deze periode beter na gaan denken over hoe we ons gedragen als maatschappij, en dat we hierna beter voor het milieu en onszelf gaan zorgen. Voor dit virus maakt het niet uit welke kleur je huid is of welk geloof je aanhangt. Het is een gemeenschappelijk probleem, en we moeten het samen oplossen.’