UNICEF veroordeelt aanval op kleuterscholen in Idlib

28 februari 2020

Negen kinderen en drie leraren zijn gedood na een aanval op tien scholen in de Syrische provincie Idlib.

Syrische kinderen in een tentenkamp vlakbij de Turkse grens, november 2019.

Syrische kinderen in een tentenkamp vlakbij de Turkse grens, november 2019. Deze kinderen horen niet bij de slachtoffers van de recente aanval.

Syrische kinderen in een tentenkamp vlakbij de Turkse grens, november 2019. Deze kinderen horen niet bij de slachtoffers van de recente aanval.

Zeker veertig vrouwen en kinderen raakten gewond. 'Wij zijn geschokt en veroordelen deze aanval ten zeerste. Deze kinderen hadden nog een heel leven voor zich. Dit is heel verdrietig,' zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.

Scholen kregen steun van UNICEF

Vier van de getroffen scholen werden ondersteund door UNICEF. Door het geweld in Idlib zijn al meer dan een half miljoen kinderen op de vlucht geslagen. Bijna 280.000 kinderen krijgen door het geweld geen onderwijs meer. Minstens 180 scholen in het gebied zijn niet-operationeel, omdat ze zijn beschadigd, vernietigd of onderdak bieden aan gevluchte gezinnen.

Schending van kinderrechten

Laszlo: 'Kinderen worden gedood en verminkt op school, terwijl klaslokalen een toevluchtsoord zouden moeten zijn. Deze aanvallen zijn een ernstige schending van hun rechten.'

UNICEF roept alle partijen in het conflict op om kinderen te beschermen en aanvallen op scholen en andere basisvoorzieningen te stoppen.  

Help de kinderen in Idlib

geef nu