Minister Kaag bezoekt vluchtelingenkinderen in Soedan

20 februari 2020

Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) bezocht gisteren een onderwijsproject van UNICEF voor vluchtelingenkinderen in Soedan. Het project maakt deel uit van Prospects: een programma dat kinderen en jongeren op de vlucht een toekomstperspectief biedt met onderwijs en kinderbescherming.

Minister Kaag met Prospects

Het Prospects programma helpt vluchtelingen en ontheemden met het opbouwen van een leven in hun nieuwe land. Door onderwijs, bescherming en een betere aansluiting op de arbeidsmarkt krijgen zij perspectief op een betere toekomst. Niet alleen vluchtelingen krijgen ondersteuning, ook de gastgemeenschap zelf wordt versterkt.

Kinderen op de vlucht kansen bieden

‘Soedan heeft een jonge bevolking, dus is onderwijs van groot belang. Als je ze Prospects (perspectieven) met een hoofdletter P wilt geven, moet je nieuwe banen creëren door in de private en publieke sector te investeren. Hiermee wordt Soedan vooruitgeholpen,’ aldus minister Kaag.  

Floor Bos werkt in Soedan. Zij vertelt in haar vlog over een speciale school die onderwijs biedt aan kinderen op de vlucht. Zo krijgen zij kansen, ook later op de arbeidsmarkt.

Het vierjarige programma, opgezet door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, wordt uitgevoerd in acht landen in Afrika en het Midden-Oosten. Het bijzondere aan dit programma is dat het een samenwerking is tussen organisaties, landen en overheden. Zo kan er op grote schaal gewerkt worden aan het bieden van perspectief.