Nasleep overstromingen Pakistan bedreigt leven van 1 op de 9 jonge kinderen

21 oktober 2022

DEN HAAG - De nasleep van de verwoestende overstromingen in Pakistan zorgt voor een alarmerende toename van het aantal ernstig acuut ondervoede kinderen in Pakistan. Bij meer dan 1 op de 9 kinderen onder vijf jaar in de ziekenhuizen is ernstige acute ondervoeding vastgesteld. UNICEF schat dat in totaal bijna 1,6 miljoen kinderen lijden aan ernstige acute ondervoeding in de getroffen regio’s Sindh en Beloetsjistan.

De acht jaar oude Geetu tilt een emmer na het halen van water in het Mohammad Medical Emergency Camp in Umerkot District, provincie Sindh, Pakistan.

Van de 22.000 kinderen die sinds september 2022 werden gescreend in gezondheidscentra in de overstroomde gebieden, werden 2.630 gediagnosticeerd met ernstige acute ondervoeding. Ook lopen ondervoede zwangere vrouwen het risico te bevallen van baby's met een te laag geboortegewicht. 

Bij ernstige acute ondervoeding zijn kinderen te mager voor hun lengte en leeftijd, wat zorgt voor een zeer verzwakt immuunsysteem met alle gevolgen van dien.

‘We zien in Pakistan een noodsituatie die het leven van miljoenen kinderen bedreigt', zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.  ‘Als we niet snel en daadkrachtig handelen, kan dit de ontwikkeling en overleving van deze kinderen flink bedreigen’.   

UNICEF is ter plaatse en levert levensreddende voedingshulp, zoals therapeutische voeding voor kinderen die lijden aan ernstige acute ondervoeding. Samen met de regering van Pakistan, het Wereldvoedselprogramma en andere partners heeft UNICEF 271 behandelcentra ingericht voor de preventie, opsporing en behandeling van gevallen van ernstige acute ondervoeding en andere vormen van ondervoeding. Daarnaast heeft UNICEF tientallen mobiele gezondheidsteams in het overstromingsgebied. UNICEF zorgt ook elke dag voor 2 miljoen liter veilig drinkwater, repareert watersystemen en deelt hygiënekits en sanitaire hulpgoederen uit. UNICEF roept de internationale gemeenschap op om hulp te bieden zodat de 7 miljoen kinderen in het gebied geholpen kunnen worden.