2 miljoen kinderen ontvluchten Oekraïne op zoek naar veiligheid

30 maart 2022

Twee miljoen kinderen zijn inmiddels Oekraïne ontvlucht. Terwijl het conflict voortduurt, zijn nog eens 2,5 miljoen kinderen binnen de eigen landsgrenzen ontheemd. Zeker 60 procent van de kinderen zijn uit hun huis verdreven, dat meldt UNICEF. 

Een kinderpsycholoog in de 'blue dot' van UNICEF ondersteunt een moeder en haar kinderen die net de grens met Moldavië over zijn gevlucht.

Een kinderpsycholoog in de 'blue dot' van UNICEF ondersteunt een moeder en haar kinderen die net de grens met Moldavië over zijn gevlucht. 

Een kinderpsycholoog in de 'blue dot' van UNICEF ondersteunt een moeder en haar kinderen die net de grens met Moldavië over zijn gevlucht. 

"De situatie in Oekraïne verslechtert met de dag", zegt UNICEF-directeur Catherine Russell. “Nu het aantal kinderen dat hun huis ontvlucht blijft stijgen, moeten we niet vergeten dat elk van hen bescherming, onderwijs, veiligheid en ondersteuning nodig heeft.”

De helft van alle vluchtelingen uit Oekraïne is kind. Meer dan 1,1 miljoen kinderen zijn de grens over gevlucht naar Polen, en honderdduizenden zijn aangekomen in Roemenië, Moldavië, Hongarije, Slowakije en Tsjechië. Ook zijn meer dan 100 kinderen gedood tijdens het conflict en nog eens 134 kinderen gewond geraakt. De werkelijke aantallen zullen waarschijnlijk nog veel hoger zijn. 

Mensenhandel en uitbuiting

Kinderen op de vlucht zijn zeer kwetsbaar, UNICEF waarschuwt dan ook voor het verhoogde risico op mensenhandel en uitbuiting. Om de risico's waarmee kinderen en jongeren worden geconfronteerd te verminderen schaalt UNICEF haar hulpverlening op met zogenoemde 'blue dots', noodhulpposten aan de grens in landen die vluchtelingen opvangen zoals Moldavië, Roemenië en Slowakije. De ‘blue dots’ bieden bescherming voor gezinnen en kinderen op doorreis. Ze krijgen er medische hulp, psychosociale support, informatie over transport, accommodatie en juridische ondersteuning. Kinderen die alleen de grens over komen, worden er geïdentificeerd en beschermd tegen mogelijke gevaren. 

UNICEF werkt samen met nationale regeringen en andere autoriteiten in de hele regio om kinderen veilig te houden en daar maatregelen voor te nemen, zoals de screening bij de grensovergangen om kinderen uit handen te houden van mensenhandelaren.

Gestrande gezinnen

UNICEF maakt zich zorgen over kinderen en gezinnen die gestrand zijn in omsingelde gebieden door de onveilige situatie of het ontbreken van veilige vluchtroutes. UNICEF krijgt steeds meer berichten over ernstige tekorten aan voedsel, water, warmte en andere basisbenodigdheden, wat het belang van veilige vluchtroutes nog meer benadrukt. 

Sommige kinderen die Oekraïne zijn ontvlucht, hebben nog steeds online toegang tot hun Oekraïense schoolcurriculum. Het is essentieel dat het onderwijs wordt voortgezet voor alle Oekraïense kinderen, ook in de landen die vluchtelingen opvangen. Naast de mogelijkheid om te blijven leren, geeft toegang tot onderwijs kinderen ook enige stabiliteit, bescherming en een gevoel van verbondenheid in onzekere tijden. 

Cashhulpprogramma

UNICEF blijft haar hulpverlening opschalen in Oekraïne en in de aangrenzende landen. Deze week is UNICEF begonnen met financiële bijstand voor 52.000 kwetsbare gezinnen in Oekraïne. Ook heeft UNICEF 114 vrachtwagens met noodhulpgoederen gestuurd om kinderen en gezinnen in Oekraïne en de aangrenzende landen te ondersteunen. Er zijn 63 vrachtwagens met goederen aangekomen in Oekraïne, die zullen voorzien in de behoeften van meer dan 8 miljoen mensen, waaronder 2 miljoen kinderen. De benodigdheden omvatten medicijnen en medische apparatuur, winterkleding, hygiëne- en recreatieve kits en leermiddelen.