UNICEF steunt kraamafdelingen en kinderziekenhuizen in Kyiv

11 maart 2022

In samenwerking met het stadsbestuur van Kiev zorgt UNICEF voor hoognodige medische apparatuur, hygiëne producten en andere medische hulpmiddelen voor geboortecentra en kinderziekenhuizen in de stad. In een van die geboortecentra, het Kiev Regional Perinatal Centre, bevallen vrouwen nu in de kelder.  ‘Je kunt je niet voorbereiden op zo’n situatie’, zegt Nataliya Heynts, directeur van het geboortecentrum. ‘Moeders die op onze IC liggen kunnen niet meer naar huis, want hun huis bestaat niet meer’.

Baby op weegschaal in ziekenhuis

De geleverde hulpmiddelen, waaronder weegschalen, worden meteen ingezet om de gezondheid van de baby's te monitoren. 

De geleverde hulpmiddelen, waaronder weegschalen, worden meteen ingezet om de gezondheid van de baby's te monitoren. 

De kelder van het geboortecentrum is vlug omgebouwd tot geïmproviseerde kraamafdeling. De meeste vrouwen die hier verblijven gaan alleen de kelder uit als het niet anders kan, als ze zich snel willen wassen of wat willen eten. Volgens Nataliya Heynts, de directeur van het geboortecentrum, is de situatie rampzalig voor families.

‘Je kunt je niet voorbereiden op zo’n situatie,’ vertelt ze. ‘Het is ontzettend koud en donker hier, en er zijn geen stopcontacten’.

Het medisch personeel van het centrum werkt onder extreem veel druk. Ze helpen vrouwen bevallen terwijl er buiten wordt geschoten en de elektriciteit valt soms uit. Een deel van het personeel is al gevlucht met hun families. De mensen die nog aan het werk zijn, zoals Nataliya, vervullen nu meerdere rollen tegelijk.

‘Ik ben nu kok, dokter, en chirurg’, zegt Nataliya.  ‘Het is onze verantwoordelijkheid om hier te zijn en om het centrum open te houden’.

Moeder houdt baby vast

Yuliya (38) ligt met haar pasgeboren baby op de geïmproviseerde kraamafdeling in de kelder van het geboortecentrum. 'Het enige wat ik wil is dat we dit allemaal overleven. Ik wil vrede'. 

Yuliya (38) ligt met haar pasgeboren baby op de geïmproviseerde kraamafdeling in de kelder van het geboortecentrum. 'Het enige wat ik wil is dat we dit allemaal overleven. Ik wil vrede'. 

'We doen er alles aan om onze kinderen te redden, onze toekomst'. 

Behalve geboortecentrum is het gebouw nu ook een tijdelijke opvang voor vrouwen wiens huizen zijn verwoest.

‘Moeders die op onze IC liggen kunnen niet meer naar huis, want hun huis bestaat niet meer. We zullen andere oplossingen moeten bedenken’, vertelt Nataliya.

Een van de moeders op de kraamafdeling is Yuliya. Ze deed er twee dagen over om bij het centrum te komen; lopend, vanaf haar huis net buiten de stad. Met het geweld dat steeds dichterbij kwam had ze geen keuze, ze moest een veilige plek vinden om haar kind op de wereld te zetten. Er waren momenten waarop ze dacht dat ze het niet zou redden.

‘Ik moest door bossen en over velden heen om hier te komen,’ vertelt ze. ‘We zitten hier nu in de kelder, we huilen veel. Het is doodeng om rook te zien, schoten te horen. We doen er alles aan om onze kinderen te redden, onze toekomst. Het enige wat ik wil is dat we het allemaal overleven. Ik wil vrede’.

kraamafdeling Kiev

Op de kraamafdeling in de kelder is het koud en donker. De moeders komen alleen de kelder uit als ze snel iets willen eten. 

Op de kraamafdeling in de kelder is het koud en donker. De moeders komen alleen de kelder uit als ze snel iets willen eten. 

Babies op de nicu

Ook de neonatale intensive care is nu in de kelder. Het personeel van het geboortecentrum werkt onder extreme druk door om voor alle baby's en hun moeders te zorgen. 

Ook de neonatale intensive care is nu in de kelder. Het personeel van het geboortecentrum werkt onder extreme druk door om voor alle baby's en hun moeders te zorgen. 

Met hulp van UNICEF heeft het centrum nu hoognodige medische hulpmiddelen gekregen om voor de vrouwen en hun baby’s te kunnen zorgen.

‘We hebben onder andere zuurstofconcentrators gekregen, en weegschalen, laryngoscopen en beschermende kleding,’ vertelt Nataliya.

‘Dit kunnen we allemaal gebruiken om vrouwen die aan het bevallen zijn te helpen, en om voor kleine kinderen en te vroeg geboren baby’s te zorgen. We zijn UNICEF en het stadsbestuur ontzettend dankbaar’.

De oorlog in Oekraïne is een onmiddellijke en groeiende bedreigende voor het leven en welzijn van de 7,5 miljoen kinderen die in het land wonen. Het geweld komt steeds dichter bij de burgers in dorpen en steden. Honderden huizen en gebouwen zijn beschadigd of verwoest. Het wordt steeds lastiger om hulp te kunnen bieden, maar UNICEF blijft ter plekke om zoveel mogelijk kinderen te kunnen bereiken en beschermen. We werken met zo’n 140 mensen op vijf verschillende locaties, ook op plekken aan de frontlinie zoals Donetsk, Marioepol en Luhansk. Kinderen, zoals de pasgeboren baby's in dit geboortecentrum, mogen niet de slachtoffers worden van dit conflict. 

Help kinderen in Oekraïne

UNICEF biedt noodhulp, bescherming en ondersteuning aan families in Oekraïne en de buurlanden

GEEF NU