Situatie van kinderen in Libanon sterk verslechterd

24 november 2021

Aan de crisis in Libanon lijkt nog geen einde te komen en de impact van deze crisis op de kinderen in het land wordt steeds groter. Een nieuwe peiling van UNICEF laat een sterke toename zien van het aantal kinderen dat honger lijdt, moet werken om hun gezin te onderhouden en niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Un0553706

De cijfers van UNICEF laten een dramatische verslechtering zien van de levensomstandigheden in de afgelopen zes maanden. Meer dan de helft van de gezinnen sloeg in de maand september een maaltijd over.

Wake-up call

‘Dit moet een wake-up call zijn. Er is dringend actie nodig om ervoor te zorgen dat kinderen naar school kunnen en geen enkel kind honger lijdt, ziek wordt of moet werken’, vertelt Yukie Mokuo, UNICEF-vertegenwoordiger in Libanon. Door de torenhoge inflatie, toenemende armoede en steeds schaarser wordende banen, moest 40 procent van de gezinnen de afgelopen maanden huishoudelijke artikelen verkopen. Zeven op de tien moesten geld lenen om eten te betalen.

Tekort aan medicijnen

De crisis heeft ook grote gevolgen voor de gezondheid van kinderen. Kinderen die snel hulp nodig hebben, kunnen deze niet krijgen. De prijzen van medicijnen zijn daarnaast enorm gestegen, tegelijkertijd kampt het land met een tekort aan essentiële medicijnen. Om het nog erger te maken, vormt de watercrisis een bedreiging voor de volksgezondheid. Meer dan 45 procent van de gezinnen had in de afgelopen maand ten minste één keer onvoldoende drinkwater.

‘De regering van Libanon moet snel actie ondernemen om de toekomst van kinderen veilig te stellen. Kinderen moeten naar school kunnen, naar het ziekenhuis en aan hun basisbehoeften kunnen voldoen’, aldus Yukie Mokuo, UNICEF-vertegenwoordiger in Libanon.