Kinderen uit Beiroet vertellen hun verhaal

4 augustus 2021

Een jaar na de ramp vertellen kinderen en hun moeders over hoe ze de explosie in de haven van Beiroet hebben meegemaakt.  

De vijfjarige Daniel maakte de explosie in Beiroet mee en krijgt nu mentale hulp.

De vijfjarige Daniel maakte de explosie in Beiroet mee en krijgt nu mentale hulp.

De vijfjarige Daniel maakte de explosie in Beiroet mee en krijgt nu mentale hulp.

Nahla en Omar

“Is het weer oorlog, mama?” Dat is het eerste wat de vijfjarige Omar aan zijn moeder vroeg. Toen ze eenmaal buiten op straat stonden, zag Nahla dat Omar glas in z’n benen had en overal bloed. Ze herinnert zich de chaos en het geschreeuw op straat. Het voelde alsof ze terug was in Syrië. “Nee,” antwoordde Nahla aan Omar, “Het is niet weer oorlog, dit is alleen maar een nachtmerrie.”  

Nu gaat het weer redelijk met hen, onder andere dankzij steun van de hulporganisaties achter Giro555. Omar krijgt mentale hulp en dat helpt steeds beter. Hij slaapt weer door en schrikt minder van harde geluiden.  

Ghina

Er hoeft maar een deur dicht te vallen, of Ghina kijkt verschrikt om zich heen. Een jaar na de explosie in de haven heeft ze nog last van nachtmerries.  

Ghina stond in de deuropening toen de ramp gebeurde. Het glas van de ramen vloog in duizend stukjes uiteen. Zelf klapte het vierjarige meisje tegen de grond. Wonder boven wonder is ze er met een paar kleine verwondingen vanaf gekomen. Sinds de explosie is ze bang en schrikachtig, maar ze krijgt mentale hulp om het trauma te verwerken. 

Berivan en Daniel

Berivan wist niet wat haar overkwam. “Ik dacht dat het een aardbeving was, overvliegende straaljagers, of een gigantische storm.” Ze vluchtte naar buiten, met de vijfjarige Daniel achter zich aanslepend.  

Buiten waar nog meer chaos heerste, kreeg Berivan spontaan een miskraam. Ze wist direct wat er gebeurde, maar tijd om erbij stil te staan had ze niet. Pas twee uur na de explosie zag ze op een tv de eerste beelden: een gigantische paddenstoel hing boven het havengebied zoals in een rampenfilm.  

Een jaar later maakt ze zich nog steeds zorgen om Daniel. Hij krijgt psychotherapie, net als zijzelf. De hulp kwam op het juiste moment. Ze heeft niet alleen een gigantische explosie overleefd, maar ook op hetzelfde moment een kind gered en een kind verloren.  

Hulp voor gezinnen in Beiroet 

Ruim 80.000 mensen kregen dankzij Giro555 hulp om hun leven weer op te pakken. Ze kregen voedsel, psychosociale hulp en financiële steun. UNICEF is één van de elf hulporganisaties die is aangesloten bij Giro555.