Haïti krijgt voor het eerst coronavaccins

15 juli 2021

Gisteren ontving Haïti de eerste levering van het coronavaccin. Het land heeft 500.000 vaccins in ontvangst genomen via COVAX, een internationale samenwerking die het leveren van vaccins aan lage- en middeninkomenslanden mogelijk maakt. Een moment waarop de Haïtiaanse bevolking lang heeft gewacht.

Un0489198

De half miljoen vaccins werden gedoneerd door de Verenigde Staten. Dit laat zien dat het principe van vaccins delen via COVAX werkt. Dit is een grote stap in de strijd van het land en de rest van de wereld om de coronapandemie in te dammen. In de eerste helft van dit jaar is het aantal sterfgevallen door corona in Haïti bijna verdubbeld.  Het is de taak van UNICEF om vaccins vanaf het vliegveld koel te houden totdat de meest kwetsbare mensen zijn bereikt. 

Enige land zonder coronavaccins

Tot gisteren was Haïti het enige land in Latijns-Amerika dat nog geen enkel coronavaccins had ontvangen. Haïti is het armste land in de regio en heeft als allerlaatste het vaccins gekregen. Dit is oneerlijk en gevaarlijk, zeker in een tijd waar het aantal sterfgevallen in een rap tempo stijgt. Immers, niemand is veilig totdat iedereen veilig is.

Un0484247

15.000 vrouwen en kinderen op de vlucht

Deze levering van vaccins zorgt voor hoop bij de bevolking van Haïti in een zware tijd van conflicten. Sinds begin juni zijn in de hoofdstad Port-au-Prince conflicten tussen rivaliserende gewapende bendes, waarbij honderden huizen zijn afgebrand of beschadigd. Meer dan 15.000 vrouwen en kinderen moesten hun huis ontvluchten als gevolg van geweld in de regio.

Lastige vaccinatiecampagne

Met toenemend bendegeweld, onbetrouwbare elektriciteit en veel misinformatie, zal deze vaccinatiecampagne allesbehalve makkelijk worden. Daarnaast heeft het land te maken met een aanhoudend orkaanseizoen en extreme weersomstandigheden, wat de distributie en opslag van vaccins lastig maakt.

Un0489196

Eerste maar hopelijk niet de laatste

Dit is de eerste donatie van doses aan Haïti en het zou niet de laatste moeten zijn. De overgrote meerderheid van de Haïtiaanse bevolking is tot nu toe niet gevaccineerd. Er zijn meer donaties nodig om de meest kwetsbare inwoners van Haïti en andere landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied te bereiken en in te enten tegen het coronavirus. UNICEF blijft regeringen oproepen om doses van het coronavaccin die over zijn te delen met COVAX. .