Ook in het helse Jemen krijgen kinderen hulp

23 juni 2021

Oorlog, corona en sprinkhanen: als je in Jemen opgroeit heb je het als kind niet bepaald getroffen. In het land met de grootste humanitaire crisis van dit moment zijn 12 miljoen kinderen in nood. Wat doet UNICEF om hen te helpen?

Jemen

Jemen, 26 mei 2021: Riad (7 maanden) is ernstig ondervoed. In een kliniek in Ibb krijgt hij therapeutische voeding waarmee hij snel op krachten kan komen.

Jemen, 26 mei 2021: Riad (7 maanden) is ernstig ondervoed. In een kliniek in Ibb krijgt hij therapeutische voeding waarmee hij snel op krachten kan komen.

De belangrijkste oorzaak van de ellende in Jemen is een langslepende oorlog. Voorzieningen als scholen en ziekenhuizen zijn verwoest of opereren op halve kracht. Er is bovendien een enorm tekort aan schoon water en door hoge voedselprijzen en een sprinkhanenplaag lijdt de bevolking honger. Meer dan 2 miljoen kinderen in Jemen zijn acuut ondervoed. Van dit aantal zijn 400.000 kinderen in levensgevaar.

Ook nog corona

Het coronavirus maakt de situatie zo mogelijk nog moeilijker. Artsen en verpleegkundigen moeten hun werk doen zonder beschermende kleding. Zuurstof en andere levensreddende hulp om coronapatiënten te behandelen zijn amper voorhanden.

UNICEF helpt de kinderen in Jemen

UNICEF-medewerkers doen wat ze kunnen om de kinderen in Jemen te helpen. Tussen januari en maart 2021 hebben ze samen met hun lokale partners deze resultaten bereikt:

  • In meer dan 240 klinieken kregen kinderen een behandeling tegen diarree en uitdroging.
  • 43.805 zorgverleners kregen beschermende kleding, handschoenen en maskers, zodat ze beschermd waren tegen het coronavirus en hun werk zo veilig mogelijk konden doen.
  • 29.850 kinderen zijn gevaccineerd tegen polio.
  • 59.609 baby’s zijn ingeënt tegen mazelen.
  • 2,4 miljoen mensen kregen toegang tot schoon drinkwater.
  • 141.235 mensen zijn voorgelicht over hoe ze een besmetting met het coronavirus konden voorkomen.
  • 7.982 gezinnen zijn voorzien van een hygiënepakket.
  • 19.903 kinderen kregen psychosociale hulp, zodat ze hun vreselijke ervaringen beter konden verwerken.

Help de kinderen in Jemen overleven

geef nu