Avondklok slecht nieuws voor welzijn jongeren

20 januari 2021

De strenge lockdown werd al eerder verlengd tot minstens 9 februari, en vanmiddag kondigden Mark Rutte en Hugo de Jonge een nog strengere maatregel aan: de avondklok. Naar verwachting, als de Tweede Kamer instemt, zal deze maatregel vrijdag ingaan, van 20:30 tot 04:30. Volgens advies van het OMT is de maatregel nodig om de nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen.

‘Het advies was helder: doe nu het maximale om klaar te staan voor wat er zo dadelijk op ons af komt.’ Voor jongeren betekent het maximale nóg minder bewegingsvrijheid.

Rutte tijdens persconferentie over avondklok

UNICEF maakt zich grote zorgen over kinderen en jongeren en de impact die alle maatregelen op hen hebben. Eerder deze maand riep UNICEF samen met vijftig andere organisaties het kabinet op om te zoeken voor een alternatief voor schoolsluitingen, om zo enorme ontwikkelingsrisico’s te voorkomen. Met de avondklok wordt de bewegingsvrijheid van jongeren nog verder ingeperkt, met alle gevolgen van dien.

Wees alert en houd een oogje in het zeil

Vooral voor kwetsbare jongeren en kinderen, bijvoorbeeld kinderen van wie niet bekend is dat ze thuis mishandeld worden, kinderen wiens ouders ziek worden of overlijden, kinderen met ouders die gestrest zijn door de thuiswerksituatie of het verlies van hun baan. Deze jongeren en kinderen kunnen ook bij jou in de klas zitten, in de buurt wonen, of bevriend zijn met je eigen kinderen. De avondklok geeft hun nog minder ruimte en vrijheid om met mensen in contact te komen die eventueel kunnen helpen. Het is daarom erg belangrijk om alert te zijn.

Mocht je je zorgen maken over een jongere of kind in jouw buurt, geven we je hier graag een paar tips voor wat je kunt doen om te helpen. 

Blijf ook in gesprek met de jongeren en kinderen in je omgeving, en stel ze bijvoorbeeld de volgende drie vragen:

  • Wat doet het met je dat je niet naar school kan? En dat je ’s avonds niet naar buiten mag?
  • Hoe is het thuis?
  • Wie zijn er voor je als het even niet gaat?

Mocht je je zorgen maken over de veiligheid van een kind in jouw directe omgeving, kun je 24 uur per dag contact opnemen met Veilig Thuis (telefoonnummer 0800-2000), ook anoniem.