De verhalen van kinderen over vrede, vrijheid en kinderrechten nu in première

29 oktober 2020

Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival laat kinderen in heel Nederland op actieve én creatieve wijze nadenken over hun rechten. De kinderen leren welke rechten zij hebben en bedenken zelf filmverhalen over die kinderrechten die zij belangrijk vinden. 

Filmfestival

Leerlingen uit groep 6,7 en 8 uit het basisonderwijs krijgen de kans om te leren over de kinderrechten. Scholen hebben gedurende het hele jaar de mogelijkheid om hun idee over een kinderrechtenfilm op te sturen naar ons. Dit mag worden gedaan op allerlei verschillende manieren: een tekening, een opstel of een korte film, noem maar op. De  klassen met de beste ideeën gaan een echte speelfilm maken over een kinderrecht dat zij belangrijk vinden. De leerlingen worden begeleid door een filmcoach van Hollywood in de Klas en spelen bovendien zelf de grote sterren in de film.

Een van de klassen versierd in het thema van Vrijheid in Beeld

Een van de klassen versierd in het thema van Vrijheid in Beeld

Een van de klassen versierd in het thema van Vrijheid in Beeld

Dit jaar was er een extra speciale editie van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. In het kader van 75 jaar vrijheid en 75 jaar VN, heeft UNICEF samen met Humanity House een digitale les in elkaar gezet. De digitale les Vrijheid in Beeld gaat over de kinderrechten, de VN, vrede en vrijheid. Voor groep 7/8 is de eindopdracht van deze les gekoppeld aan het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Aan de kinderen de vraag: wat zij zouden doen, als zij de baas van de VN waren, om te zorgen voor vrede en veiligheid. 

Donderdag 29 oktober is het eindelijk zover. De kinderrechtenfilms van de Rehobothschool uit Naaldwijk, de Daltonschool uit Hillegom, de Rennevoirt uit Berkel Enschot, de Titus Brandsma uit Blerick, de OBS Dick Bruna uit Veldhoven, de Aloysiusschool uit Overveen en de Springplank uit Zwolle gaan in première. Van een fabrieksbaas die kinderen verslaafd wilt maken aan suikers, naar machtsmisbruik van wereldleiders, tot aan een VN leider die alle ellende niet meer aan kan. De 7 klassen kijken live mee vanuit hun eigen versierde klaslokaal. Tijdens deze uitzending wordt de winnende klas bekend gemaakt. Extra spannend: de winnende klas krijgt een ticket naar de finale van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival einde schooljaar. 

Een feestelijke première, maar ook corona-proof

Een feestelijke première, maar ook corona-proof

Een feestelijke première, maar ook corona-proof

De première via Youtube

In verband met de coronamaatregelen wordt de finale van de filmpremière online gedaan. Er kan mee worden gekeken via deze livestream. De première zal later op het Youtube kanaal van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival worden geplaatst, zodat het nog eens terug kan worden bekeken. Dit kanaal is een van de populairste educatieve kanalen op YouTube voor kinderen in Nederland. 

Alle kinderen hebben op een leuke en creatieve manier geleerd over de kinderrechten. Daarnaast hebben zij allemaal keihard hun best hebben gedaan om een creatieve kinderrechtenfilm in elkaar te zetten. Dit belooft dan ook een super spannende première te worden.