UNICEF: Aantal ondervoede moeders in crisislanden stijgt met 25 procent

8 maart 2023

Het aantal moeders in crisislanden dat lijdt aan acute ondervoeding is sinds 2020 met maar liefst 25 procent gestegen. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van UNICEF. In twaalf landen* die het epicentrum vormen van de wereldwijde voedingscrisis, is het aantal zwangere en borstvoeding gevende vrouwen dat lijdt aan acute ondervoeding, de afgelopen jaren met maar liefst 25 procent gestegen van 5,5 miljoen naar 6,9 miljoen.

Ondergevoed moeder met kind uit Sudan

Sabna Mohamed speelt met haar 9 maanden oude dochter, Fatuma, in hun huis in het dorp Wager, North Delta, in de staat Kassala, Sudan.

Sabna Mohamed speelt met haar 9 maanden oude dochter, Fatuma, in hun huis in het dorp Wager, North Delta, in de staat Kassala, Sudan.

Een dag voor Internationale Vrouwendag laat het rapport zien dat er sprake is van een voedselgenderkloof: veel meer vrouwen dan mannen krijgen te maken met voedselonzekerheid. Wereldwijd zijn meer dan een miljard jongvolwassen meisjes en vrouwen ondervoed of hebben ernstige vitamine- en mineralentekorten en/of bloedarmoede. Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland: “Een ondervoede moeder heeft een veel grotere kans een baby te krijgen met een groeiachterstand. Van de ruim vijftig miljoen chronisch ondervoede kinderen jonger dan twee jaar, is waarschijnlijk de helft ondervoed geraakt tijdens de zwangerschap of in de eerste zes maanden van hun leven.  Als we nu niets doen kunnen de gevolgen generaties lang aanhouden."

De impact van de economische gevolgen van de COVID-19-pandemie en de oorlog in Oekraïne - die hebben geleid tot stijgende voedsel- en brandstofprijzen - maakt toegang tot betaalbaar voedsel bijzonder moeilijk voor meisjes en (jongvolwassen) vrouwen. Met name in landen die al te maken hebben met conflict, instabiliteit en extreme weersomstandigheden.

De VN-kinderrechtenorganisatie roept nationale overheden en internationale organisaties in op om nu extra te investeren in het uitbreiden van sociale beschermingsprogramma's voor de meest kwetsbare meisjes en (jongvolwassen) vrouwen zodat zij voedzaam, gevarieerd en veilig eten kunnen kopen. Ook wil UNICEF dat vrouwen in lage- en middeninkomenslanden gratis toegang hebben tot essentiële voedingsdiensten tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding.

* Afghanistan, Burkina Faso, Tsjaad, Ethiopië, Kenia, Mali, Niger, Nigeria, Somalië, Zuid-Soedan, Soedan en Jemen.