UNICEF hoopt ondanks coronamaatregelen 2,3 miljoen kinderen in Syrië te bereiken met vaccins

18 november 2020

Met 800 zorgverleners, verspreid over 100 mobiele gezondheidsteam en 60 vaste gezondheidsklinieken, trekt UNICEF er samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op uit om in en rond Aleppo meer dan 400.000 kinderen te bereiken met levensreddende vaccinaties. In totaal is het goal om de komende tijd meer dan 2,3 miljoen kinderen in heel Syrië in te enten.  

In en rond Aleppo, maar ook in Damascus, Homs en Hassakeh wordt een nationale vaccinatiecampagne uitgerold. 

In en rond Aleppo, maar ook in Damascus, Homs en Hassakeh wordt een nationale vaccinatiecampagne uitgerold. 

In en rond Aleppo, maar ook in Damascus, Homs en Hassakeh wordt een nationale vaccinatiecampagne uitgerold. 

Alle ogen zijn gericht op een coronavaccin, maar voor kinderen zijn juist de bestaande vaccins tegen levensbedreigende ziektes ook erg belangrijk. Cholera, mazelen, maar ook het risico op polio is in bijvoorbeeld overvolle vluchtelingenkampen hoog. Door de coronacrisis lagen wereldwijd veel vaccinatiecampagnes stil, en in Syrië heeft de oorlog de afgelopen tien jaar ook voor veel oponthoud gezorgd. Voor het eerst sinds de oorlog kunnen nu ook kinderen in het westelijke deel rond Aleppo bereikt worden.  

Zorgverleners checken de temperatuur van ouders

Voor alle zekerheid, en voor de veiligheid van de zorgverleners, wordt de temperatuur van alle ouders en kinderen die langskomen voor een vaccinatie gecheckt. Ook dragen alle zorgverleners mondkapjes en houden ze afstand waar dat kan. 

UNICEF zorgverlener geeft informatie over vaccins

Esraa Al-Khalaf, een UNICEF-zorgverlener in Aleppo, geeft moeders in het landelijke noorden van de stad advies en informatie over vaccinatieprogramma’s. Wat is het vaccinatieschema van een kind, waarom is het belangrijk dat elke kind de juiste vaccinaties krijgt?  

Mobiel gezondheidsteam in een vluchtelingenkamp

Niet overal zijn gezondheidsklinieken te vinden, en niet iedereen kan zomaar de reis naar een kliniek afleggen. Mobiele gezondheidsteams komen daarom naar deze mensen toe, zoals hier in het Fafin kamp, waar sinds 2018 vele ontheemde kinderen en hun families uit Afrin wonen.  

Moeder met zoon in vluchtelingenkamp

‘In zo’n overvol kamp maak ik me vaak zorgen over de gezondheid van mijn zoontje,’ zegt de moeder van kleine Ahmad van 4 maanden. Hij heeft net zijn poliovaccinatie gehad. ‘Ik hou me strak aan zijn vaccinatieschema.’  

Steun voor de winter  

Samen met haar partners zorgt UNICEF in Syrië nu voor onder andere vaccinaties, vitamine A supplementen en apparatuur voor de koude keten. Maar ook onderwijs, overige levensreddende gezondheidszorg en warme winterkleding zijn momenteel hard nodig in het land.  

Jij kunt helpen om deze hulpmiddelen bij de kinderen te krijgen die ze hard nodig hebben. Kies een UNICEF-pakje met bijvoorbeeld warme dekens, kleding of poliovaccins en zorg voor een beter 2021 voor een kind op de vlucht in Syrië.