Corona in Jemen: 'We zijn uitgeput'

29 juli 2020

In Jemen heerst de grootste humanitaire ramp van dit moment en het coronavirus maakt het leven voor miljoenen kinderen zo mogelijk nog moeilijker. De zusjes Arwa en Bulqis kregen op tijd hulp, maar het wordt steeds lastiger om alle kinderen te bereiken.

De zusjes Arwa en Bulqis uit Jemen zijn ernstig ondervoed.

De zusjes Arwa en Bulqis uit Jemen zijn ernstig ondervoed.

De zusjes Arwa en Bulqis uit Jemen zijn ernstig ondervoed.

Arwa (14 maanden) en Bulqis (2 jaar) Al-Oshari wonen samen met hun vader Moharram in een opvangkamp in Ahl Al-Jalal in de provincie Mareb. Ze hebben net Plumpy’Nut gekregen, een zeer voedzame pindapasta. Een mobiel zorgteam van UNICEF dat bij ze langskwam zag dat de twee meisjes ernstig ondervoed waren.

Arwa uit Jemen eet Plumpy'Nut.

Arwa eet Plumpy'Nut, een zeer voedzame pindapasta waarmee ernstig ondervoede kinderen snel kunnen aansterken.

Arwa eet Plumpy'Nut, een zeer voedzame pindapasta waarmee ernstig ondervoede kinderen snel kunnen aansterken.

Voedselpakket is 'lang niet genoeg'

"De al vijf jaar durende oorlog is ontzettend zwaar voor ons," vertelt Moharram. "We zijn uitgeput, moe van deze situatie. Ik weet niet hoe of wanneer mijn dochters ondervoed zijn geraakt, maar het had vast te maken met de omstandigheden waarin we leven. Het voedselpakket dat we elke maand ontvangen, is lang niet genoeg." Arwa en Bulqis hadden geluk dat het zorgteam hen screende op ondervoeding en op tijd kon ingrijpen. Door de coronacrisis is het steeds lastiger om alle kinderen de zorg te blijven geven die ze hard nodig hebben.

Moharram uit Jemen met zijn dochters Arwa en Bulqis.

Vader Moharram: "Het voedselpakket dat we elke maand ontvangen, is lang niet genoeg."

Vader Moharram: "Het voedselpakket dat we elke maand ontvangen, is lang niet genoeg."

Complex en cruciaal

UNICEF werkt hard om de kinderen in Jemen te bereiken met medicijnen en voeding, en om de zorgverleners te beschermen tijdens hun cruciale werk. De coronacrisis maakt dit werk extra complex én cruciaal. Als we niks doen, kunnen door de impact van corona de komende zes maanden in Jemen 6.600 extra kinderen sterven.

Help de kinderen in Jemen overleven

geef nu