Humanitaire crisis dreigt voor miljoenen kinderen in de Sahel

28 januari 2020

In de Sahel neemt het geweld tegen kinderen toe en worden kinderen vaker gerekruteerd of ontvoerd door gewapende groeperingen. Bijna 5 miljoen kinderen in Burkina Faso, Mali en Niger zullen dit jaar hulp nodig hebben.

Ontheemde kinderen in Burkina Faso maken plezier in een 'childfriendly space', die met hulp van UNICEF is opgezet.

Ontheemde kinderen in Burkina Faso maken plezier in een 'childfriendly space', die met hulp van UNICEF is opgezet.

Ontheemde kinderen in Burkina Faso maken plezier in een 'childfriendly space', die met hulp van UNICEF is opgezet.

'Vooral de omvang van het geweld is afschuwelijk. Kinderen worden gedood, verminkt en seksueel misbruikt. Honderdduizenden kinderen zijn getraumatiseerd,' zegt Marie-Pierre Poirier, UNICEF-directeur in West- en Centraal-Afrika.

In 2019 was een stijging van het aantal geweldsslachtoffers onder kinderen in de Sahel. Vorig jaar vonden in Mali 571 ernstige aanvallen op kinderen plaats, tegenover 544 geweldsincidenten in 2018 en 386 in 2017. Ook in Niger en Burkina Faso werden kinderen ontvoerd, vermoord, gerekruteerd en voor de strijd gebruikt. Ook moesten meer dan 670.000 kinderen hun huis ontvluchten door gewapende conflicten en onveiligheid.

Oproep tot bescherming en toegang

'Kinderen die het slachtoffer zijn van deze mate van geweld hebben dringend bescherming en ondersteuning nodig,' zegt Poirier. UNICEF roept daarom overheden, legertroepen, gewapende groeperingen en andere partijen in het conflict op een einde te maken aan alle aanvallen op kinderen. Bovendien moet UNICEF ongehinderd kinderen kunnen helpen.

Bijna 6 miljoen kinderen zijn in de Sahel op de vlucht

Conflicten in de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Democratische Republiek Congo, het stroomgebied van het Tsjaadmeer, het noordwesten en zuidwesten van Kameroen en de driehoek Noord-Burkina Faso, Centraal-Mali en West-Niger hebben geleid tot massale verplaatsing, zowel intern als over de grenzen heen. Meer dan 9,7 miljoen mensen zijn ontheemd in de regio, waaronder ruim 5,7 miljoen kinderen.

Geen onderwijs, voedsel en schoon water

Doordat vorig jaar 3.300 klaslokalen werden verwoest, gingen 650.000 kinderen niet naar school. Ook konden 16.000 leerkrachten hun werk niet doen. Daarbij hebben veel gezinnen geen toegang meer tot onderwijs, gezondheidszorg, schoon drinkwater en voeding. UNICEF schat dat 709.000 kinderen onder de 5 jaar het komende jaar ernstig acuut ondervoed zullen raken.

Kinderen in Burkina Faso, Mali en Niger krijgen van UNICEF bescherming, onderwijs, gezondheidszorg, voeding, water en toegang tot sanitaire voorzieningen.