UNICEF: Meer dan 27 miljoen kinderen in gevaar door recordaantal overstromingen

8 november 2022

DEN HAAG – UNICEF waarschuwt dat alleen al dit jaar minstens 27,7 miljoen kinderen in 27 landen hard zijn geraakt door verwoestende overstromingen, die mede het gevolg zijn van klimaatverandering. Het aantal kinderen dat is getroffen in onder meer Tsjaad, Gambia, Pakistan en Noordoost-Bangladesh is het hoogste in meer dan 30 jaar.

Kinderen brengen spullen naar huis in het door overstromingen getroffen Pakistan.

Kinderen in Jacobabad, provincie Sindh, Pakistan, lopen door vervuild overstromingswater naar huis. In de dorpen in het gebied nemen malaria en andere ziekten snel toe, vooral onder kinderen.

Kinderen in Jacobabad, provincie Sindh, Pakistan, lopen door vervuild overstromingswater naar huis. In de dorpen in het gebied nemen malaria en andere ziekten snel toe, vooral onder kinderen.

De meeste van de 27,7 miljoen getroffen kinderen behoren tot de meest kwetsbaren. Zij lopen een groot risico op verdrinking, ziekten, gebrek aan veilig drinkwater, ondervoeding, leerstoornissen en geweld. Het is voor het eerst dat UNICEF cijfers over de gevolgen van overstromingen naar buiten brengt. De VN-kinderrechtenorganisatie doet dit tijdens de COP27 Klimaatconferentie in Egypte.

‘We zien dit jaar wereldwijd ongekende overstromingen en een explosieve toename van de levensbedreigende gevolgen voor kinderen’, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. ‘De klimaatcrisis is hier. Op veel plaatsen zijn de overstromingen de ergste in een generatie, of zelfs in meer generaties. Kinderen wereldwijd lijden op een schaal die hun ouders nooit hebben meegemaakt.’

De nasleep van overstromingen is vaak dodelijker voor kinderen dan de extreme weersomstandigheden die overstromingen veroorzaken. In 2022 hebben overstromingen wereldwijd bijgedragen aan de snelle verspreiding van voor kinderen levensbedreigende zaken als ondervoeding, malaria, cholera en diarree.  

In Pakistan bleek meer dan 1 op de 9 kinderen onder de vijf jaar in de ziekenhuizen van de door overstromingen getroffen gebieden, te lijden aan ernstige acute ondervoeding. In Tsjaad werd 465.030 hectare landbouwgrond vernietigd, waardoor de toch al nijpende voedselonzekerheid nog erger werd. In Malawi veroorzaakten stortregens en overstromingen in januari grote schade aan water- en sanitaire systemen, wat leidde tot een cholera-uitbraak. De uitbraak heeft het leven gekost aan 203 mensen, onder wie 28 kinderen. Tot op heden zijn 1.631 kinderen besmet met cholera. En overstromingen hebben er mede toe geleid dat het verwachte aantal kinderen in Zuid-Soedan dat te maken heeft met een hoge mate van voedselonzekerheid, hoger is dan tijdens het conflict in 2013 en 2016. De VN waarschuwden onlangs dat sommige gemeenschappen dreigen te verhongeren als maatregelen voor klimaatadaptatie niet worden opgeschaald.

Naast het bedreigen van het leven van miljoenen kinderen, hebben de overstromingen essentiële systemen verstoord en talloze gezinnen ontheemd. De recente overstromingen in Pakistan hebben bijna 27.000 schoolgebouwen beschadigd of vernietigd, waardoor 2 miljoen kinderen gedwongen school missen. In Zuid-Soedan zijn 95 door UNICEF ondersteunde voedingscentra getroffen door overstromingen, waardoor de levering van levensreddende voeding voor 92.000 kinderen wordt belemmerd.

UNICEF dringt er bij regeringen en grote bedrijven op aan om de CO2-uitstoot snel te verminderen, maar ook om onmiddellijk actie te ondernemen om kinderen te beschermen tegen klimaatverwoesting. Bijvoorbeeld met snelle aanpassingen, zoals het creëren van water-, gezondheids- en onderwijssystemen die bestand zijn tegen overstromingen en droogte. ‘Genoeg is genoeg. Kinderen betalen nu de prijs voor een klimaatramp die ze niet zelf hebben veroorzaakt. Er staan ​​levens op het spel. Zij hebben nu actie nodig‘, aldus de UNICEF-delegatie op de COP27.