Een gebrek aan alles in Jemen

Sinds begin 2015 kampt Jemen met een oorlog, die kinderen berooft van alles waar ze recht op hebben. Kinderen lijden onder de voortdurende onveiligheid, de angst en het feit dat hun dagelijks leven op z’n kop staat. Er is een gebrek aan alles, zelf aan water en medisch zorg.

Wat is er aan de hand?

Jemen's gezondheidszorg staat op instorten. Honderden gezondheidszorg faciliteiten zijn gesloten, waarvan een deel omdat ze zijn verwoest door een aanval. Op het moment staat het land op het punt van een hongersnood. UNICEF geeft aan dat door het conflict tien jaar vooruitgang in Jemen teniet wordt gedaan.

Marije Broekhuijsen, die bij UNICEF Jemen werkt, zegt: "Jemen was voor dit conflict al één van de armste landen in de regio, en door het conflict dreigt een humanitaire ramp. Het gebrek aan veilig drinkwater en voedsel vormt een serieus gezondheidsrisico. Op veel plaatsen werkt het sanitair niet meer, afval stapelt zich op in de straten en rioleringen overstromen. Daardoor kunnen ziekten uitbreken als knokkelkoorts, diarree en longontsteking."

UNICEF in Jemen

Ondanks de moeizame veiligheidssituatie weet UNICEF nog steeds de zwaarst getroffen en meest kwetsbare gemeenschappen te bereiken met hulp. We staan klaar om ontheemde families in regio’s met veel geweld te voorzien van levensreddende pakketten. De voedings- en gezondheidsprogramma’s worden opgeschaald en uitgebreid naar moeilijk toegankelijke gebieden.

Zo zorgt UNICEF in Jemen onder andere voor schoon drinkwater, bijvoorbeeld door brandstof te leveren om de waterpompen gaande te houden. Hiermee worden miljoenen mensen bereikt. Daarnaast zorgen mobiele teams van dokters en verpleegsters ervoor dat moeders en kinderen toch naar een dokter kunnen. Kinderen worden ingeënt tegen mazelen en polio en we leveren medicijnen en medische spullen aan ziekenhuizen en gezondheidscentra in Jemen.

Het conflict in Jemen in cijfers
  • Bijna 10 miljoen kinderen hebben hulp nodig.
  • 1,5 miljoen kinderen in Jemen zijn ondervoed, waarvan inmiddels meer dan 450.000 kinderen onder de vijf jaar ernstig ondervoed zijn.
  • 14,8 miljoen mensen hebben basisgezondheidszorg nodig.
  • 14,5 miljoen mensen hebben toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen nodig.

In 2016 hebben onder andere het volgende bereikt:

4,8
miljoen

kinderen in Jemen werden ingeënt tegen polio

746
duizend

kinderen in Jemen kregen toegang tot basis gezondheidszorg

180+
duizend

kinderen in Jemen werden behandeld tegen ernstige, acute ondervoeding

4,3
miljoen

mensen in Jemen kregen toegang tot water door middel van reparaties aan het waternetwerk

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help de kinderen in Jemen.

Doneer nu