Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Geweld in Jemen

Het conflict in Jemen duurt inmiddels meer dan drie jaar. Kinderen lijden onder de voortdurende onveiligheid, de angst en het feit dat hun dagelijks leven op z’n kop staat. Er is een gebrek aan alles, zelfs aan water en medische zorg.

Wat is er aan de hand?

Jemen's gezondheidszorg staat op instorten. Duizenden ziekenhuizen en klinieken zijn gesloten. Op dit moment kampt het land met de grootste humanitaire crisis ter wereld. Door het conflict wordt tien jaar vooruitgang in Jemen teniet gedaan.

Jemen was voor dit conflict al één van de armste landen in de regio, en door het conflict dreigt een humanitaire ramp. Het gebrek aan veilig drinkwater en voedsel vormt een serieus gezondheidsrisico. Op veel plaatsen werkt het sanitair niet meer, afval stapelt zich op in de straten en rioleringen overstromen. Daardoor breken ziektes uit, zoals cholera.

In oktober 2018 waarschuwden de Verenigde Naties voor een mogelijke hongersnood die 14 miljoen mensen - de helft van de bevolking - kan treffen.

Marije Broekhuijsen

“Jemen was voor dit conflict al één van de armste landen in de regio. Nu dreigt er een humanitaire ramp.”

Marije Broekhuijsen

Humanitaire toegang

UNICEF roept de strijdende partijen op tot ongehinderde humanitaire toegang tot de getroffen bevolking. UNICEF moet de meest kwetsbare kinderen kunnen bereiken met levensreddende hulp.

  • Als humanitaire toegang wordt geblokkeerd, dan hebben miljoenen mensen geen toegang meer tot drinkwater. De cholera-uitbraak zal verergeren en miljoenen vaccins zullen onbruikbaar worden omdat ze niet meer gekoeld bewaard en vervoerd kunnen worden.
  • Als UNICEF geen vaccins meer kan importeren dan zullen minstens één miljoen kinderen het risico lopen ziek te worden. 
  • Meer dan 60 procent van de bevolking heeft geen toegang tot voldoende voedsel. Hun situatie zal sterk verslechteren als er geen voedsel meer geïmporteerd kan worden. Het land staat op de rand van een hongersnood.

Jemen heeft te maken met de grootste humanitaire en voedselcrisis ter wereld. Ongeveer 400.000 kinderen zijn ernstig ondervoed.

Wat doet UNICEF?

Ondanks de moeizame veiligheidssituatie weet UNICEF nog steeds de zwaarst getroffen en meest kwetsbare gemeenschappen te bereiken met hulp. We staan klaar om ontheemde families in regio’s met veel geweld te voorzien van pakketten met levensreddende middelen. De voedings- en gezondheidsprogramma’s worden opgeschaald en uitgebreid naar moeilijk toegankelijke gebieden.

Waterpompen en mobiele teams

We zorgen in Jemen onder andere voor schoon drinkwater, bijvoorbeeld door brandstof te leveren om de waterpompen gaande te houden. Hiermee worden miljoenen mensen bereikt. Daarnaast zorgen mobiele teams van dokters en verpleegkundigen ervoor dat moeders en kinderen medische zorg krijgen. Kinderen worden ingeënt tegen mazelen en difterie en we leveren medicijnen en andere medische voorraden aan ziekenhuizen en gezondheidscentra in Jemen.

Onderwijs en psychosociale zorg

Onderwijs is cruciaal, ook in crisisgebieden. De salarissen van driekwart van de leerkrachten in Jemen is al twee schooljaren niet betaald. UNICEF deelt leermaterialen uit, traint leerkrachten en zorgt voor een maandelijkse bijdrage voor juffen en meesters die ondanks de situatie voor de klas blijven staan.

Het conflict in Jemen in cijfers
  • Meer dan 11 miljoen kinderen hebben hulp nodig.
  • Bijna twee miljoen kinderen in Jemen zijn ondervoed, waarvan 400.000 kinderen onder de vijf jaar ernstig.
  • Meer dan 16 miljoen mensen hebben toegang tot basis gezondheidszorg en veilig drinkwater nodig.

In de eerste helft van 2018 hebben we onder andere het volgende bereikt:

886+
duizend

kinderen in Jemen kregen voorlichting over het gevaar van mijnen

590
duizend

kinderen in Jemen kregen toegang tot gezondheidszorg

114
duizend

kinderen in Jemen werden behandeld tegen ernstige, acute ondervoeding

4,6
miljoen

mensen in Jemen kregen toegang tot water door middel van reparaties aan het waternetwerk

Help de kinderen in Jemen

geef nu

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help de kinderen in Jemen

geef nu