Cholera in Jemen

Het conflict in Jemen duurt inmiddels al meer dan twee jaar. Kinderen lijden onder de voortdurende onveiligheid, de angst en het feit dat hun dagelijks leven op z’n kop staat. Er is een gebrek aan alles, zelfs aan water en medisch zorg. Nu is er ook nog cholera uitgebroken.

Wat is er aan de hand?

Jemen's gezondheidszorg staat op instorten. Honderden ziekenhuizen en klinieken zijn gesloten. Op dit moment kampt het land met een ongekende cholera-uitbraak en dreigt er een hongersnood uit te breken. Door het conflict wordt tien jaar vooruitgang in Jemen teniet gedaan.

Marije Broekhuijsen werkt voor het UNICEF-kantoor in Jemen.'Jemen was voor dit conflict al één van de armste landen in de regio, en door het conflict dreigt een humanitaire ramp. Het gebrek aan veilig drinkwater en voedsel vormt een serieus gezondheidsrisico. Op veel plaatsen werkt het sanitair niet meer, afval stapelt zich op in de straten en rioleringen overstromen. Daardoor breken ziektes uit, zoals cholera.'

Marije Broekhuijsen

“Jemen was voor dit conflict al één van de armste landen in de regio. Nu dreigt er een humanitaire ramp.”

Marije Broekhuijsen

Cholera

Inmiddels is het aantal vermoedelijke cholerabesmettingen gestegen tot bijna 900.000. Kinderen zijn het meest kwetsbaar voor deze besmettelijke ziekte, vooral in gebieden waar grote aantallen ontheemden worden opgevangen. Er zijn onder andere niet genoeg toiletten en dat zorgt voor onhygiënische omstandigheden. UNICEF heeft een noodprogramma opgezet om de verspreiding van cholera te stoppen.

Jemen heeft te maken met de grootste humanitaire en voedingscrisis ter wereld. Ongeveer 385.000 kinderen zijn ernstig ondervoed.

UNICEF in Jemen

Ondanks de moeizame veiligheidssituatie weet UNICEF nog steeds de zwaarst getroffen en meest kwetsbare gemeenschappen te bereiken met hulp. We staan klaar om ontheemde families in regio’s met veel geweld te voorzien van levensreddende pakketten. De voedings- en gezondheidsprogramma’s worden opgeschaald en uitgebreid naar moeilijk toegankelijke gebieden.

We zorgen in Jemen onder andere voor schoon drinkwater, bijvoorbeeld door brandstof te leveren om de waterpompen gaande te houden. Hiermee worden miljoenen mensen bereikt. Daarnaast zorgen mobiele teams van dokters en verpleegkundigen ervoor dat moeders en kinderen medische zorg krijgen. Kinderen worden ingeënt tegen mazelen en polio en we leveren medicijnen en andere medische voorraden aan ziekenhuizen en gezondheidscentra in Jemen.

Het conflict in Jemen in cijfers
  • Meer dan 11 miljoen kinderen hebben hulp nodig.
  • 2,2 miljoen kinderen in Jemen zijn ondervoed, waarvan meer dan 385.000 kinderen onder de vijf jaar ernstig.
  • 14,8 miljoen mensen hebben gezondheidszorg nodig.
  • 15,7 miljoen mensen hebben toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen nodig.

In de eerste helft van 2017 hebben we onder andere het volgende bereikt:

4,7
miljoen

kinderen in Jemen werden ingeënt tegen polio

286
duizend

kinderen in Jemen kregen toegang tot gezondheidszorg

80+
duizend

kinderen in Jemen werden behandeld tegen ernstige, acute ondervoeding

2,2
miljoen

mensen in Jemen kregen toegang tot water door middel van reparaties aan het waternetwerk

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help de kinderen in Jemen

geef nu