UNICEF roept Nederland op om zich te laten horen

17 november 2022

Op 20 november is het World Children’s Day. Op deze dag viert UNICEF dat op precies dezelfde dag in 1989 de Verenigde Naties in New York het Kinderrechtenverdrag unaniem hebben aangenomen. Rond 20 november staat de hele wereld extra stil bij kinderrechten. Van New York tot Nairobi. 

Blauw voor kinderrechten

Kinderrechten zijn helaas niet vanzelfsprekend

Kinderrechten zijn belangrijk, want ze zorgen ervoor dat kinderen over de hele wereld veilig en gezond kunnen opgroeien en zich optimaal kunnen ontwikkelen. Een paar voorbeelden van kinderrechten zijn:  

  • Kinderen hebben recht op onderwijs. 
  • Kinderen hebben recht op een veilige plek om te wonen en spelen.   
  • Kinderen hebben het recht op bescherming tegen seksuele uitbuiting. 

Voor miljoenen kinderen over de hele wereld zijn deze kinderrechten helaas niet vanzelfsprekend; kinderrechten worden wereldwijd nog steeds geschonden. Daarnaast is het gebrek aan kennis over kinderrechten bij kinderen en professionals groot. In Nederland kan 51% van de kinderen bijvoorbeeld geen kinderrecht opnoemen. Twee belangrijke redenen voor UNICEF om rond World Children’s Day extra aandacht te vragen voor kinderrechten. 

Zo vraagt UNICEF aandacht voor kinderrechten 

Educatie

UNICEF biedt gratis lesmateriaal aan voor het basis- en voortgezet onderwijs. Ook is er materiaal beschikbaar voor kinderen om een spreekbeurt te geven of een werkstuk te maken. Er zijn bovendien ook vrijwillige jeugdvoorlichters die in de klas op een interactieve manier meer kunnen vertellen over kinderrechten.  

Jeugdvoorlichter UNICEF Ken je rechten

UNICEF heeft ruim 140 vrijwillige jeugdvoorlichters die in de klas op een interactieve manier meer kunnen vertellen over kinderrechten.  

UNICEF heeft ruim 140 vrijwillige jeugdvoorlichters die in de klas op een interactieve manier meer kunnen vertellen over kinderrechten.  

Blauwe gebouwen

Om aandacht te vragen voor kinderrechten, kleurt UNICEF wereldwijd gebouwen blauw rond 20 november. In de afgelopen jaren gebeurde dat onder meer bij het Sydney Opera House, de Eiffeltoren in Parijs, de Akropolis in Athene, Petra in Jordanië, Rashtrapati Bhavan Presidential Residence in India, het Empire State Building in New York en nog veel meer bekende gebouwen. In Nederland zullen dit jaar onder meer deze bekende gebouwen blauw kleuren: Theater Diligentia in Den Haag, Paleis Soestdijk in Baarn, Circuit Zandvoort en Muiderslot. Bekijk de hele lijst hier.  

Jongerenopiniepeiling

UNICEF kwam op 14 november naar buiten met een jongerenopiniepeiling rond het thema kinderarmoede. De uitkomsten hiervan hebben we gedeeld met pers en politiek. Hier kun je meer over lezen over deze opiniepeiling.  

Vrijwilligersacties

Er zijn veel vrijwillige initiatieven in het land, waaronder het grote kinderrechtenfestival in Plaswijckpark in Rotterdam. Ook worden er verschillende kinderrechtenwandelingen in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag georganiseerd. 

Social media

Wie wil kan zelf ook van zich laten horen. Deel op 20 november iets blauws op sociale media om te laten zien dat jij stilstaat bij kinderrechten. Dit kan van alles zijn: een blauwe lucht, een mooie trui of jurk, make up...Wat je maar kunt bedenken. Bekijk hier de World Children’s Day social media kit