Jongeren presenteren resultaten 'Mijn Nieuwe Wereld' aan Prinses Beatrix op Curaçao

29 november 2021

Jongeren die deel hebben genomen aan het "Mijn Nieuwe Wereld"-project op Curaçao, presenteerden gisteren hun bevindingen aan Prinses Beatrix. In dit project formuleerden jongeren in 2020 hun visie op de wereld na corona: ook dit jaar nog een zeer relevant onderwerp.

Beatrix bezoekt unicef curacao

Net als volwassen zijn ook de jongeren op Curaçao getroffen door de gevolgen van het coronavirus. Daarom hebben de overheid van Curaçao en UNICEF Nederland jongeren gevraagd hoe de ideale wereld er uit zou moeten zien. Met de campagne #MijnNieuweWereld (of vertaald naar het Engels #MyNewWorld en het Papiaments Mi Mundo Nobo) heeft UNICEF Nederland de meningen en ideeën van jongeren uit Nederland en de Nederlandse Cariben opgehaald om de dialoog tussen jongeren en overheid te faciliteren.

Tijdens het bezoek sprak Prinses Beatrix zondagochtend met jongeren over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn, zoals mentaal welzijn, vrijetijdsbesteding en het belang van het ontwikkelen van meer diverse recreatieve activiteiten voor de jeugd.

"Het was mooi om te zien hoe open en oprecht belangstellend de prinses met de jongeren sprak over de uitdagingen die zij zien. Zij moedigde de jongeren aan om zich te blijven uitspreken en nodigde UNICEF en andere aanwezigen uit om er voor te  zorgen dat er ook echt serieus naar de jongeren wordt geluisterd." aldus Sasja Bökkerink​ van UNICEF Nederland.

Jongerenparticipatie en kinderrechten

De groep werden begeleid door Erel Everitz, werkzaam bij de overheid van Curaçao. Hij is nauw betrokken geweest bij het Mijn Nieuwe Wereld-project. Met dit samenwerkingsproject benadrukken de overheid van Curaçao en UNICEF het belang om kinderen de kans te bieden hun mening te geven over onderwerpen die hen aangaan. De jongeren waren zeer verheugd dat ze nu ook hun visie met Prinses Beatrix konden bespreken.

Prinses Beatrix spreekt met en luistert naar jongeren op Curacao

Prinses Beatrix spreekt met en luistert naar jongeren op Curacao

Prinses Beatrix spreekt met en luistert naar jongeren op Curacao

Tot slot kwam Prof. Ton Liefaard aan het woord, die ter ere van de lancering van het Caribbean Center for Children’s Rights aanwezig was op Curaçao. De UNICEF-hoogleraar kinderrechten benadrukte dat het recht op participatie een belangrijk onderdeel is van het VN-Kinderrechtenverdrag. Het is belangrijk om van jongeren zelf te horen wat zij nodig hebben, zeker ook na en tijdens de coronatijd. Hun ideeën zijn nodig om de nieuwe wereld waarin we leven vorm te geven.