Little Amal doet mee met TeamUp-activiteiten

18 november 2021

Reuzenpop Little Amal deed vandaag in Den Haag mee aan de activiteiten van TeamUp, een programma voor kinderen in de asielopvang. Tijdens de Kinderrechtenweek vragen wij aandacht voor het psychosociaal welzijn van kinderen op de vlucht en roepen op om daar meer in te investeren.   

reuzenpop Little Amal doet mee aan TeamUp

Little Amal neemt samen met kinderen deel aan de TeamUp activiteiten op de Lange Voorhout

Little Amal neemt samen met kinderen deel aan de TeamUp activiteiten op de Lange Voorhout

Little Amal is een 3,5 meter hoge pop die een 10-jarig vluchtelingenmeisje symboliseert. Op zoek naar haar moeder reist Little Amal 8.000 km vanaf de Turks-Syrische grens door Europa om aandacht te vragen voor het toenemend aantal kinderen op de vlucht. Little Amal doet mee aan de activiteiten van TeamUp om te ervaren hoe belangrijk spel en beweging zijn voor kinderen die, net als zij, op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. TeamUp is een initatief van UNICEF Nederland, Save the Children en War Child.

Investeer meer in psychosociaal welzijn kinderen 

Juist Den Haag, de stad van Vrede en Recht, mag niet ontbreken in de bijzondere reis die Little Amal maakt. Met de komst van Little Amal doen we een oproep om te investeren in het psychosociaal welzijn van kinderen op de vlucht. We vragen de Nederlandse overheid in te zetten op het realiseren van blijvende opvanglocaties met structurele aandacht voor het psychosociaal welzijn van kinderen en de beoogde bezuinigingen op de asielopvang niet door te voeren. 

Bekijk hieronder de overzichtsvideo van het bezoek van Little Amal aan Den Haag.

De activiteiten van TeamUp helpen kinderen om hun gevoelens en ervaringen te verwerken, waardoor stress en spanning afnemen en sociale verbondenheid en optimisme worden vergroot. Arja Oomkens, specialist kinderrechten bij UNICEF Nederland: ‘Psychosociaal welzijn is de basis om tot leren te komen, het zelfvertrouwen te stimuleren en sociale verbindingen aan te gaan. Dat is nodig voor een gezonde ontwikkeling en succesvolle integratie in een nieuwe samenleving. Investeren in psychosociaal welzijn van kinderen op de vlucht, is investeren in de samenleving.’

Little amal en teamup vellekoop

Nijpende situatie kinderen in asielopvang 

Specifiek vragen de organisaties aandacht voor de huidige nijpende situatie van kinderen in de Nederlandse asielopvang. Nederland kampt met een groot tekort aan reguliere opvangplekken. Daardoor verblijven honderden kinderen in noodopvanglocaties die niet geschikt zijn voor kinderen. De drie organisaties maken zich ernstig zorgen over de omstandigheden waarin kinderen nu worden opgevangen en de schade die dat aan hun psychosociaal welzijn kan veroorzaken. Tijdens het bezoek van Little Amal overhandigen de drie organisaties een brief hierover aan vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Justitie & Veiligheid.

Over TeamUp 

TeamUp is actief in 36 opvangcentra verspreid door Nederland. De organisatie zorgt binnen opvanglocaties en op nieuwskomersscholen op vaste dagen, tijden en met dezelfde begeleiders voor activiteiten die een positieve bijdrage leveren aan het psychosociaal welzijn van kinderen die in de noodopvang en asielcentra verblijven.

AMIF logo

TeamUp wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor asiel, migratie en integratie (AMIF).

TeamUp wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor asiel, migratie en integratie (AMIF).