Jongeren weer in gesprek met staatssecretaris Blokhuis

12 november 2021

Wat doet de overheid aan het bevorderen van mentale gezondheid van kinderen en jongeren? En waarom is gezond eten zo duur? Deze vragen stelden Nayobé (18) en Yoel (16) van ons Jongerenpanel gisteren aan de demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis.

Joel en nayobe bezoekvws nov21

Deze bijeenkomst was het vervolg van een gesprek dat Blokhuis 30 april 2021 voerde met twee jongeren toen het Kinderrechtencollectief de ngo-rapportage aan de bewindspersoon overhandigde. Blokhuis gaf toen aan graag in gesprek te blijven met jongeren over onderwerpen die zij belangrijk vinden.

Gezonde voeding duurder dan ongezond eten?

Yoel is tijdens de coronatijd steeds meer zelf gaan koken. Het valt hem op dat gezond eten duurder is dan ongezond eten. “Ik ben erachter gekomen dat het best lastig is om goed en gezond te eten voor een lage prijs. Als een broodje frikandel goedkoper is dan groente, hoe kun je dan verwachten dat we gezonder gaan eten. Hoe gaat de overheid hiermee om en wat is het huidige beleid?” vraagt Yoel aan demissionair staatssecretaris Blokhuis. Blokhuis is het eens met Yoel dat gezonde voeding belangrijk is en dat is ook onderdeel van het nationaal preventieakkoord. Zo komt er een nieuw voedselkeuzelogo en voegen frisdrankfabrikanten al minder suiker toe. Yoel was hiervan niet op de hoogte. “Jongeren weten nu vaak niet wat gezonder is”. Blokhuis: “De prijs van producten is belangrijk, maar ook complex omdat om echt resultaat te kunnen zien, de prijs van gezonde producten sterk verlaagd moet worden of ongezonde producten flink duurder. Het is ook van belang hoe je producten presenteert. Je kan wel een gezonde school hebben, maar als er drie snackbars om de hoek zijn, haalt dat weinig uit.”

Joel van het UNICEF Jongerenpanel spreekt met Blokhuis

Joel van het UNICEF Jongerenpanel spreekt met Blokhuis

Joel van het UNICEF Jongerenpanel spreekt met Blokhuis

"Mijn leven lag in duigen"

Nayobé sprak over haar zorgen over het mentaal welzijn van jongeren. “Gelukkig is er wel wat meer aandacht voor tijdens de coronacrisis, maar het was ook al een probleem vóór corona en het wordt almaar groter”. Nayobé is benieuwd hoe de overheid hiermee omgaat “Door de coronacrisis lag mijn hele leven in duigen. Ik kwam m’n bed niet meer uit voor les, ik was niet gemotiveerd. Het gaat nu gelukkig goed met mij, maar met vele anderen nog niet.” Ze heeft zelf een aantal suggesties voor verbetering. Zo zou er op school voorlichting moeten worden gegeven over mentaal welzijn. Daarnaast zou er meer geld moeten worden vrijgemaakt voor luisterlijnen, zoals de Kindertelefoon en 113 Zelfmoordpreventie. “Er is nu veel tijdelijk geld, maar het is geen tijdelijk probleem”, aldus Nayobé. “Wij krijgen het gevoel dat het geen prioriteit voor de overheid is, hoe zit dat precies?” Demissionair staatssecretaris Blokhuis vindt de mentale gezondheid van jongeren een belangrijk onderwerp. “Door de coronacrisis hebben we geleerd dat jongeren één van de grootste risicogroep is. We onderzoeken de mogelijkheid voor een nieuw preventieakkoord, waarin er ook aandacht wordt besteed aan mentaal welzijn. En hierbij is de mening van jongeren heel belangrijk. We stellen daarom een jongerenpanel in dat samen met ons aan de slag zal gaan om de mentale gezondheid van jongeren te versterken”.

VN-Kinderrechtencomité

Huri Sahin, voorzitter van het Kinderrechtencollectief:  “Het is fijn om te zien dat staatssecretaris Blokhuis in gesprek blijft met kinderen en jongeren. In februari 2022 zal de Nederlandse overheid bevraagd worden door het VN-Kinderrechtencomité over de kinderrechtensituatie in Nederland. Deze onderwerpen zullen daar ook aan bod komen”. Ook Yoel en Nayobé zijn blij met dit gesprek. “Ik vind het fijn dat we op het ministerie kunnen vertellen waarover we ons zorgen maken’’, aldus Yoel. Nayobé vult aan: “Ik voelde me gehoord, omdat hij echt met ons in gesprek ging. We waren gelijk. Ik ben aan het praten met iemand die naar me luistert, zo voelde het.”

UNICEF Nederland is lid van het Kinderrechtencollectief.