Een maand na de aardbeving in Haïti: 260.000 kinderen hebben nog steeds geen hulp

16 september 2021

Een maand nadat een aardbeving met een kracht van 7,2 Haïti trof, hebben zo’n 650.000 mensen, waaronder 260.000 kinderen, nog steeds geen hulp. ‘Kinderen in Haïti worstelen met de nasleep van een aardbeving die ervoor heeft gezorgd dat ze geen dak meer boven hun hoofd hebben en niet meer naar school kunnen’, zegt Jean Gough, regionaal directeur van UNICEF voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

'Ik weet niet meer hoe lang de aardbeving duurde. De aarde begon te schudden en alles viel uit elkaar', zegt de 11-jarige Widler. 'Ik was mijn vader aan het helpen om een vuur te maken toen ons huis instortte. We zijn alles kwijt. Nu slapen we op straat, onder een zeil en ben ik bang om weer onder een dak te slapen.'

'Ik weet niet meer hoe lang de aardbeving duurde. De aarde begon te schudden en alles viel uit elkaar', zegt de 11-jarige Widler. 'Ik was mijn vader aan het helpen om een vuur te maken toen ons huis instortte. We zijn alles kwijt. Nu slapen we op straat, onder een zeil en ben ik bang om weer onder een dak te slapen.'

'Ik weet niet meer hoe lang de aardbeving duurde. De aarde begon te schudden en alles viel uit elkaar', zegt de 11-jarige Widler. 'Ik was mijn vader aan het helpen om een vuur te maken toen ons huis instortte. We zijn alles kwijt. Nu slapen we op straat, onder een zeil en ben ik bang om weer onder een dak te slapen.'

Beschadigde ziekenhuizen

Veel ziekenhuizen zijn beschadigd of vernield en veilig water is schaars. Hierdoor lopen kinderen gevaar. De gezondheidszog van Haïti heeft moeite om de zorgvraag aan te kunnen. Afgelegen dorpen op het platteland hebben nog steeds geen toegang tot zorg door schade aan wegen. Risico's op wondinfecties en tetanus zijn daardoor verhoogd. 

Ondanks de logistieke uitdagingen had een UNICEF binnen enkele uren na de aardbeving medische kits afgeleverd aan drie ziekenhuizen. De kits bevatten noodhulpmiddelen - waaronder handschoenen, pijnstillers, antibiotica en spuiten - om de komende maanden maar liefst 30.000 aardbevingsslachtoffers te behandelen.

Ondanks de logistieke uitdagingen had een UNICEF binnen enkele uren na de aardbeving medische kits afgeleverd aan drie ziekenhuizen. De kits bevatten noodhulpmiddelen - waaronder handschoenen, pijnstillers, antibiotica en spuiten - om de komende maanden maar liefst 30.000 aardbevingsslachtoffers te behandelen.

Ondanks de logistieke uitdagingen had een UNICEF binnen enkele uren na de aardbeving medische kits afgeleverd aan drie ziekenhuizen. De kits bevatten noodhulpmiddelen - waaronder handschoenen, pijnstillers, antibiotica en spuiten - om de komende maanden maar liefst 30.000 aardbevingsslachtoffers te behandelen.

Risico op sterfte van pasgeborenen

Het risico op sterfte van moeders en pasgeborenen neemt toe omdat kraamafdelingen in het land niet kunnen voldoen aan criteria voor een veilige bevalling. Ook het voorkomen, identificeren en behandelen van ondervoeding is door de aardbeving een stuk moeilijker geworden.

Sinds de aardbeving werkt UNICEF ter plaatse samen met partners om de tienduizenden mensen die zijn getroffen te voorzien van medische benodigdheden.

Sinds de aardbeving werkt UNICEF ter plaatse samen met partners om de tienduizenden mensen die zijn getroffen te voorzien van medische benodigdheden.

Sinds de aardbeving werkt UNICEF ter plaatse samen met partners om de tienduizenden mensen die zijn getroffen te voorzien van medische benodigdheden.

Mobiele klinieken

UNICEF werkt samen met partners om medicijnen, medische benodigdheden en voedingsproducten te leveren, zodat de gezondheidszorg hervat kan worden. UNICEF heeft 24 mobiele klinieken in afgelegen gebieden, die zijn uitgerust met teams en medische apparatuur. ‘Met duizenden gezinnen en kinderen die nú hulp nodig hebben, kunnen we niet wachten tot de ziekenhuizen weer zijn opgebouwd’, benadrukt Gough. 

UNICEF zal ook de wederopbouw en reparatie van 30 beschadigde ziekenhuizen ondersteunen, evenals de opleiding van 3.000 medewerkers van zorginstellingen en gezondheidswerkers.