Aardbeving op Haïti treft half miljoen kinderen

17 augustus 2021

Huizen, scholen en ziekenhuizen werden verwoest, honderden mensen stierven, duizenden raakten gewond. Na de krachtige aardbeving werd het land ook nog getroffen door de tropische storm Grace, die zorgt voor hevige regenval en ernstige wateroverlast.

Schade van verwoestende aardbeving

"De aardbeving heeft impact op de levens van ruim een half miljoen kinderen", vertelt Bruno Maes, hoofd van UNICEF op Haïti. "De meeste kinderen konden door de coronacrisis al ruim een half jaar niet naar school. De verwoesting van minstens 100 scholen komt daar bovenop. Wij maken ons daar grote zorgen over." Door de aardbeving verloren kinderen familieleden en vrienden, kunnen ze niet meer naar school en hebben ze weinig tot geen toegang tot schoon water, eten en medicijnen.

UNICEF is ter plaatse en biedt hulp

We zorgen voor schoon water en voedsel, verspreidden al 30.000 medische hulppakketten, zetten tijdelijke leerplekken op en geven psychosociale zorg om de traumatische gebeurtenissen te kunnen verwerken. Ook helpt UNICEF kinderen die door de ramp van hun ouders gescheiden zijn om hun families terug te vinden.

De ramp komt op een moment waarop het land zich al in een grote crisis bevond. Politieke instabiliteit, een toename van bendegerelateerd geweld, toenemende ondervoeding en de nog altijd aanwezige coronacrisis maakten het land al zeer kwetsbaar. Deze aardbeving en tropische storm komen daar nog eens bovenop.