Minder dan 2 procent van Afrikaanse bevolking volledig gevaccineerd

3 augustus 2021

Op dit moment werken UNICEF en de Afrikaanse Unie nauw samen om de lidstaten te voorzien van meer coronavaccins. Nu het aantal coronabesmettingen sterk toeneemt, moeten we alles op alles zetten om tegen eind 2022 ten minste 60 procent van de Afrikaanse bevolking te vaccineren.

Een COVAX-levering arriveert in Tanzania

Een COVAX-levering arriveert in Tanzania

Een COVAX-levering arriveert in Tanzania

Eerder dit jaar kreeg de Afrikaanse Unie een levering van 400 miljoen doses coronavaccins via COVAX. Op dit moment werken UNICEF en de Afrikaanse Unie nauw samen om de lidstaten te voorzien van meer coronavaccins. Aangezien op dit moment minder dan 2 procent van de mensen op het continent volledig is gevaccineerd, zijn deze vaccins hard nodig om de coronapandemie in te dammen.

Kwetsbare gezondheidssystemen

De situatie in Afrika is momenteel uiterst zorgelijk. In de laatste weken steeg het aantal bevestigde coronagevallen en doden met bijna de helft. In sommige landen verdrievoudigde of verviervoudigde het aantal coronadoden zelfs. De vraag naar zuurstof op het continent is sterk toegenomen en al kwetsbare gezondheidssystemen worden geconfronteerd met grote tekorten aan zorgverleners, medicijnen en medische apparatuur. Daarbovenop melden Afrikaans landen verstoringen van de reguliere gezondheidszorg door de gevolgen van corona.

Vaccinatie-expert

De grote stijging in het aantal coronagevallen is naast de besmettelijke Delta-variant ook te verklaren door de vaccinongelijkheid in de wereld. Als vaccinatie-expert is UNICEF de uitgelezen partner voor het leveren, distribueren en beheren van vaccins. Het is cruciaal voor landen in Afrika om zo snel mogelijk toegang krijgen tot genoeg coronavaccins, ook voor economisch herstel van het continent. Opkomende nieuwe varianten laten zien dat een uitweg uit deze pandemie niet mogelijk is zolang niet alle landen toegang hebben tot coronavaccins. Het is daarom van wereldbelang dat we iedereen inenten, want in een wereldwijde crisis laat je niemand achter.

Eerlijke verdeling

De coronacrisis is een wereldwijde gezondheidscrisis. Een groot deel van de wereld heeft nu geen toegang tot de oplossing. ‘De toegang tot coronavaccins is oneerlijk verdeeld, waardoor mensen in Afrika het meest kwetsbaar zijn. Dit kan niet langer zo doorgaan’, aldus UNICEF-directeur Henrietta Fore. Alleen met een eerlijke verdeling van het coronavaccin maken we een einde aan de pandemie.