Van rendieren tot drones: zo zorgt UNICEF ervoor dat ieder kind ingeënt kan worden

29 mei 2020

Door de coronacrisis worden gezinnen wereldwijd geconfronteerd met de gevolgen van een dodelijke virus uitbraak. Deze situatie laat nog eens extra zien hoe kwetsbaar we zijn voor besmettelijke ziektes, en hoe belangrijk het is om de vaccinatiegraad hoog te houden om onszelf te beschermen.

Vaccinaties onderweg in Nepal

Vaccins onderweg naar het Gorkha-district in Nepal, dat in 2015 hard getroffen werd door een aardbeving. 

Vaccins onderweg naar het Gorkha-district in Nepal, dat in 2015 hard getroffen werd door een aardbeving. 

Er wordt hard gewerkt aan een coronavaccin, maar ondertussen staan de zorgsystemen overal op zijn kop. Al vóór de coronacrisis misten ongeveer 13 miljoen kinderen hun vaccinaties. Uit recente cijfers blijkt dat door de crisis dit cijfer omhoog kan schieten naar 80 miljoen. Het zijn vaak de armste en meest achtergestelde kinderen die ook nog eens het meest kwetsbaar zijn voor deze ziektes.

UNICEF doet er alles aan om ervoor te zorgen dat ieder kind toegang heeft tot vaccinaties. De strijd tegen de ene dodelijke ziekte mag niet ten koste gaan van de strijd tegen andere, voorkombare ziektes. Ter land, voet, rendier of per drone: dit fotoverhaal laat zien hoe ver onze veldwerkers en lokale zorgverleners gaan om kinderen in de meest afgelegen gebieden te bereiken.

Zorgverleners in Mongolie

Mongolië: Zorgverleners reizen met hun rendieren naar een afgelegen gebied. Het is bijna winter, en ze hebben al een lange reis afgelegd. De reis begint met de auto, daarna een zelfbedieningspont, vervolgens op rendieren en daarna met de voet verder, om kinderen in een afgelegen nomadische herder stam te bereiken en in te enten.

Zorgverleners in een boot in Cambodja

Cambodja: Zorgmedewerkers racen over de Mekong om een klein dorpje te bereiken voor een outreachmissie.

Op weg naar een afgelegen dorp in Vanuatu

Vanuatu: Een verloskundige en haar assistent lopen drie uur lang langs de kust om vaccins te leveren bij een kliniek in een klein dorp. Er zijn geen koelkasten aanwezig om de vaccins gekoeld te houden, en dus moeten de vaccins onmiddellijk toegediend worden als ze aankomen.

Vaccinaties brengen met een drone in Malawi

Malawi: Samen met de overheid lanceerde UNICEF in 2017 een test met drones – de eerste keer in Afrika  – om ze in te zetten voor verschillende humanitaire situaties, zoals het leveren van vaccins.

Vaccins brengen in Pakistan

Pakistan: Zorgverleners steken de Indus over in een boot om jonge kinderen te vaccineren tegen polio in de Sindh provincie.

Vrouw geeft vaccinatie in Afghanistan

Afghanistan: Een vrouwelijke zorgverlener dient een vaccinatie toe aan een kind in oude legerbarak in het zuiden van Afghanistan. De vrouw is een van de 70.000 gedreven zorgverleners die polio vaccinaties toe dienen, een van de grootste groep vrouwelijke arbeiders in het land. Vrouwelijke zorgverleners zijn essentieel, want alleen vrouwen mogen hier een huis binnen om te checken of de kinderen gevaccineerd zijn.

Vaccinaties leveren in Nepal

Nepal: Een team met een lokale gezondheidsambtenaar loopt over een voetbrug met een tas vol vaccins van UNICEF. Ze zijn op weg naar een mazelen, rode hond en polio vaccinatiecampagne bij een zorgpost in het Gorkha-district, in april 2015 het epicentrum van de aardbeving.

Vaccinaties in Papoea-Nieuw-Guinea

Papoea-Nieuw-Guinea: Families varen in boomstamkano’s naar een mobiele kliniek in Kambarama, om hun kinderen te laten inenten tegen polio. Het land werd poliovrij verklaard in 2000, maar in 2018 was er een nieuwe uitbraak. 26 nieuwe besmettingen werden vastgesteld in negen provincies, en UNICEF en haar partners begonnen een nieuwe polio campagne.

Inenten ter ezel in Mali

Mali: Een vaccinatieteam reist met ezel en wagen naar een afgelegen dorp in het Mopti gebied, waar families wachten om hun kinderen te laten inenten. In Mopti is een op de vier huishoudens verder dan 15 kilometer verwijderd van de meest dichtbij zijnde gezondheidskliniek. Voor elke 18.000 mensen is er maar één gekwalificeerde arts.

Vaccinaties leveren in Jemen

Jemen: Een mobiel vaccinatieteam komt aan bij een klein huisje net buiten Sana’a, een gebied waar geen wegen zijn.

Vaccins op de motor in India

India: Een zorgmedewerker manoeuvreert zijn motor over een modderige bergpas in Himachal Pradesh. Hij heeft vaccinaties bij zich tegen de mazelen en de rode hond, voor kinderen tussen de 9 maanden en 15 jaar.

Vaccins leveren op de fiets in Congo

Democratische Republiek Congo: Een lokale vrijwilliger steekt een sloot over met zijn fiets om kinderen in een afgelegen gebied in de Tanganyika provincie in te enten. Lokale mannen en vrouwen als hem monitoren vrijwillig hun gemeenschap op ziektes of gemiste vaccinaties, geven voorlichting over vaccineren en kunnen ze ook zelf toedienen als dat nodig is.

Vaccins leveren in Timor Leste

Timor Leste: Een vaccinatieteam waad door een beekje onderaan een waterval, op weg naar een klein dorp dat alleen te voet bereikbaar is. Het team maakt deel uit van een campagne van het ministerie van gezondheid tegen mazelen, rode hond en polio.