Muna woont al zes jaar in een tent

6 december 2019

Wereldwijd zijn 50 miljoen kinderen op de vlucht, bijvoorbeeld voor oorlog en geweld. Vooral in het Midden-Oosten is het aantal gevluchte kinderen hoger dan ooit. Zo is Syrische Muna (11) met haar familie naar Jordanië gevlucht.

Syrische Muna (11) is dolblij met haar warme jas.

Muna is dolblij met haar warme jas. 'Voor het eerst in mijn leven heb ik winterkleren!'

Muna is dolblij met haar warme jas. 'Voor het eerst in mijn leven heb ik winterkleren!'

Muna woont al zes jaar in een tent, waar ze in de winter ’s nachts dicht tegen haar zussen en broers aankruipt om warm te blijven. De kachel mag alleen bij hoge uitzondering aan, want brandstof is duur. ‘Als we diesel voor de kachel kopen, kunnen we niet eten,’ zegt moeder Fatima.

Zonder schoenen geen school

Vorst, sneeuw en regen zorgen voor meer problemen dan kou en een tent die regelmatig onderloopt. "Omdat ik geen schoenen had, kon ik ’s winters niet naar school," vertelt Muna. Gelukkig heeft ze die nu wel. Gekregen van UNICEF, als onderdeel van een gloednieuwe set winterkleding. "Het is voor het eerst in mijn leven dat ik dit soort kleren heb," vertelt Muna met een gelukkige lach. "Ik ben vooral blij met mijn jas, want die is zó lekker warm!"

Je kunt hieronder een filmpje bekijken waarin Muna vertelt hoe het is om 's winters in een tent te moeten wonen. 

Kies je pakje

De mooiste decemberpakjes beschermen gevluchte kinderen tegen kou, honger en trauma’s. ​Daar hebben ze volgens artikel 22 in het Kinderrechtenverdrag recht op. ​Kies je pakje en zie hoe het aankomt bij kinderen in Syrië, Jordanië, Libanon en Griekenland.

Bescherm gevluchte kinderen in het Midden-Oosten

Kies je pakje