UNICEF: Duizenden kinderen in gevaar na aardbevingen Turkije en Syrië

7 februari 2023

UNICEF waarschuwt dat duizenden kinderen en gezinnen in gevaar zijn na twee verwoestende aardbevingen en tientallen naschokken in Zuidoost-Turkije en in Syrië.  

Kinderen en gezinnen

Duizenden kinderen en gezinnen zijn in gevaar na de aardbevingen en naschokken in Zuidoost-Turkije en Syrië.

Duizenden kinderen en gezinnen zijn in gevaar na de aardbevingen en naschokken in Zuidoost-Turkije en Syrië.

Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland: “Dat de eerste aardbeving zo vroeg in de ochtend plaatsvond, toen veel kinderen nog sliepen, maakt de situatie nog ernstiger. Veel huizen zijn verwoest, waardoor gezinnen dakloos worden en blootgesteld raken aan temperaturen die regelmatig dalen onder het vriespunt, sneeuw en hagel. Recentelijk hebben zware sneeuwstormen regio’s in Syrië en Turkije al getroffen en ook voor de komende tijd zijn temperaturen onder nul voorspeld. Onze prioriteit is om de getroffen kinderen en gezinnen de steun te bieden die ze zo hard nodig hebben nu.” 

In Turkije, waar de focus nu ligt op het zoeken van overlevenden, is UNICEF in overleg met de overheid en Turkse autoriteiten over de brede humanitaire hulp die nodig zal zijn. In Syrië zijn teams van UNICEF in de regio bezig met het in kaart brengen van de situatie en het opzetten van humanitaire hulp voor kinderen en gezinnen die getroffen zijn door de verwoestende aardbevingen. 

Het is waarschijnlijk dat scholen en ziekenhuizen door de aardbevingen zijn beschadigd of verwoest, wat nog meer impact op kinderen zal hebben, stelt de VN-kinderrechtenorganisatie. Eventuele schade aan wegen en cruciale infrastructuur maakt hulp moeilijk.  

Humanitaire crisis in Syrië nog groter 

In Syrië komt de natuurramp bovenop de al grote humanitaire ramp die zich afspeelt in het grensgebied met Turkije. Kinderen in Syrië blijven te maken hebben met een van de meest complexe situaties ter wereld. Door economische crisis, voortdurende lokale conflicten, grote groepen mensen die ontheemd zijn en verwoeste publieke infrastructuur heeft twee-derde van de bevolking hulp nodig. Ziektes als cholera vormen nog een dodelijk gevaar voor kinderen en gezinnen die zijn getroffen. In Syrië verspreidde een cholera-uitbraak in september 2022 zich snel over het land, met kinderen die bijzonder kwetsbaar zijn.