UNICEF: honderden alleenreizende kinderen dreigen geen bed te hebben met kerst

14 december 2022

Voor honderden alleenreizende kinderen die asiel aanvragen in de kerstperiode (december/januari) is straks mogelijk geen bed beschikbaar, stelt UNICEF. Het tekort aan opvangplekken voor kinderen is al groot, waardoor uitvoeringsorganisaties als COA en NIDOS samen met gemeenten ‘alle touwtjes aan elkaar moeten knopen’ om tot noodoplossing te komen voor de opvang van alleenreizende kinderen. UNICEF verwacht dat met de beperkte bereikbaarheid van landelijke en lokale overheden dit tijdens de kerstvakantie nog moeilijker zal gaan of mogelijk zelfs helemaal niet lukt.

entree opvanglocatie

Jonge asielzoekers in Ter Apel, beeld ANP

Jonge asielzoekers in Ter Apel, beeld ANP

De VN-kinderrechtenorganisatie roept Rijk en gemeenten op om een noodplan te maken waarin staat hoe er bij een gebrek aan locaties toch genoeg bedden en begeleiding beschikbaar worden gesteld aan alleenreizende kinderen. Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland: “We maken ons zorgen dat kinderen straks weer dagenlang zonder bed komen te zitten. Daarom moeten overheden nú handelen om dit te voorkomen. Deze kinderen hebben een hele lange en vaak traumatische reis achter de rug, en hebben psychosociale hulp, eten, drinken, gezondheidszorg en warmte nodig. Als zij dit niet krijgen, leidt dat aantoonbaar tot ontwikkelingsschade bij kinderen."

De afgelopen weken verbleven in Ter Apel gemiddeld 200 alleenreizende kinderen. Dat is bijna vier keer zo veel als de maximumcapaciteit van 55 kinderen. De locatie is ingericht op verblijf van drie tot vijf dagen terwijl jongeren daar in de praktijk vier weken of langer verblijven. Er is te weinig zicht op de veiligheid van kinderen, onvoldoende zorg beschikbaar en geen regulier onderwijs. In augustus en september sliepen kinderen op stoelen en was onduidelijk of iedereen voldoende eten kreeg. , maar er zijn nog steeds onvoldoende geschikte, stabiele opvangplekken beschikbaar waar zij naartoe kunnen. Dagelijks komen nieuwe alleenreizende kinderen in Ter Apel aan.

Volgens de laatste cijfers van COA wonen 3.489 kinderen in noodopvanglocaties, onder wie 1.284 alleenreizende kinderen. Er verblijven 1.300 kinderen in crisisnoodopvanglocaties die bij het COA bekend zijn (cijfers van 12 december). Het totaal aantal kinderen in de crisisnoodopvang is onbekend, vanwege achterstallige registraties.