Mogelijk honderden alleenreizende kinderen zonder bed met kerst

14 december 2022

De komende weken is er mogelijk voor honderden alleenreizende kinderen die asiel aanvragen geen bed beschikbaar. Er is al tijden een tekort aan opvangplekken maar we verwachten dat het tijdens de kerstvakantie nog moeilijker wordt of zelfs helemaal niet lukt.  

Entree asielopvang met kerstboom

Entree opvanglocatie

Entree opvanglocatie

Te weinig capaciteit

De problemen met de opvangcapaciteit zorgen ervoor dat instanties steeds slechter zicht hebben op kinderen. Het COA en NIDOS en gemeenten werken al langer met noodoplossingen. Door de beperkte bereikbaarheid van landelijke en lokale overheden tijdens de vakantieweken is het nu nog moeilijker om oplossingen te vinden en daar maken wij ons ernstig zorgen over, omdat er dagelijks nieuwe alleenreizende kinderen aankomen in Ter Apel. 

Noodplan

We roepen het Rijk en gemeenten op om een noodplan te maken waarin staat hoe er bij een gebrek aan locaties toch genoeg bedden en begeleiding beschikbaar worden gesteld aan alleenreizende kinderen. 

Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland: “We maken ons zorgen dat kinderen straks weer dagenlang zonder bed komen te zitten. Daarom moeten overheden nú handelen om dit te voorkomen. Deze kinderen hebben een hele lange en vaak traumatische reis achter de rug, en hebben psychosociale hulp, eten, drinken, gezondheidszorg en warmte nodig. Als zij dit niet krijgen, leidt dat aantoonbaar tot ontwikkelingsschade bij kinderen." 

Maximale capaciteit Ter Apel

De afgelopen weken verbleven er gemiddeld 200 alleenreizende kinderen in Ter Apel terwijl er capaciteit is voor maximaal 55 kinderen. De jongeren verbleven er ook nog eens veel langer dan waar de locatie op is ingericht: vier weken in plaats van drie tot vijf dagen. De situatie in Ter Apel en in (crisis)noodopvanglocaties is al maanden slecht

Er wonen momenteel 3.489 kinderen in noodopvanglocaties, onder wie 1.284 alleenreizende kinderen. Er verblijven 1.300 kinderen in crisisnoodopvanglocaties die bij het COA bekend zijn (cijfers van 12 december)