UNICEF breidt hulp uit met Oekraïense winter in aantocht

25 november 2022

UNICEF in Oekraïne breidt de humanitaire programma’s in het land uit, mede met het oog op de naderende winter. UNICEF zorgt onder meer voor levering van generatoren om ervoor te zorgen dat verwarming, watervoorzieningen en klinieken kunnen blijven functioneren. Maar ook om te zorgen voor verwarming van de Spilno’s Spots waar kinderen hulp en ondersteuning krijgen. UNICEF doet er alles aan om de juiste hulp bij kinderen in nood te krijgen.

Kinderen kleuren in een Spilno Spot in Kiev

Kinderen maken tekeningen in een Spilno Spot in Kiev. In het kindvriendelijke centrum zorgt UNICEF voor bescherming, hulp en psychosociale ondersteuning. 

Kinderen maken tekeningen in een Spilno Spot in Kiev. In het kindvriendelijke centrum zorgt UNICEF voor bescherming, hulp en psychosociale ondersteuning. 

De situatie in Oekraïne is complex. Kinderen in het land lijden onder de verwoestende gevolgen van oorlog. Er vallen slachtoffers door explosieve wapens, niet-ontplofte munitie en oorlogsresten. Kinderen leven in grote onzekerheid, in veel gevallen ver weg van hun eigen huis. Er zijn weinig mogelijkheden om onderwijs te volgen, zowel op school als online. Veel scholen zijn ernstig beschadigd of vernield en door de uitval van stroom kunnen online lessen niet worden gevolgd. De recente verwoesting van infrastructuur, waaronder elektriciteitsvoorziening, maken het dagelijks leven zwaar en onzeker. Nu de winter voor de deur staat, betekent het gebrek aan elektriciteit dat veel kinderen moeite hebben om alleen maar warm te blijven.

Aanhoudende stress en mentale problemen

Kinderen in Oekraïne worden dagelijks geconfronteerd met aanzienlijk geweld. Sinds het begin van de oorlog zijn bijna 400 kinderen gedood en mogelijk nog veel meer vermist. Er zijn ook veel gewonden. Meer dan 7 miljoen kinderen in Oekraïne lopen gevaar en hebben dringend hulp nodig. 

De stress die de aanhoudende situatie veroorzaakt, zorgt voor veel mentale problemen. Hulpverleners spreken van een mentale gezondheidscrisis onder kinderen. ‘Kinderen die zijn blootgesteld aan trauma's, die niet kunnen vasthouden aan hun dagelijkse routines, maar getroffen worden door oorlog en bijna constante luchtalarmsirenes, hebben geestelijke gezondheidszorg nodig. Wat in de kindertijd gebeurt, kan een leven lang meegaan. Op dit moment verliezen kinderen in Oekraïne hun aangeboren recht om gewoon kind te zijn. Om zonder angst te leven, om met hun vrienden te spelen, om een ​​normaal leven te leiden. Boven alles hebben kinderen in Oekraïne op dit moment vrede nodig', zegt Murat Sahin, UNICEF-vertegenwoordiger in Oekraïne.

Warme kleding

Gezinnen bereiden zich voor op voor de winter, die doorgaans streng is in Oekraïne. Op verschillende plekken in het land wordt nog gevochten, wat de situatie uiterst complex maakt en hulpverlening moeilijk. Er is behoefte aan warme kleding, dekens, hygiëneproducten, onderwijsmiddelen en medische en psychosociale hulp. UNICEF zorgt voor bevoorrading en hulp, met goederen, maar ook in de ‘Spilno Spots’, kindvriendelijke centra waar kinderen rust, hulp en psychosociale ondersteuning krijgen. 

UNICEF heeft 100.000 winterkledingsets besteld voor zeven verschillende leeftijdsgroepen. De fabriek die deze winterkleding voor kinderen produceert, staat in Kiev en biedt werk aan honderden mensen. Onder hen zijn mensen die intern zijn ontheemd uit bezette gebieden, maar ook mensen uit zwaar getroffen gebieden in het oosten en zuiden van Oekraïne. Sommige zendingen van deze nieuwe kleding zijn al verzonden naar gebieden in nood, zoals de stad Cherson.