Elke minuut raakt één kind ernstig ondervoed

23 juni 2022

In 15 landen zijn de gevolgen van de wereldwijde voedselcrisis zo ingrijpend, dat bijna 8 miljoen jonge kinderen dreigen te overlijden door ernstige acute ondervoeding. En dit aantal stijgt met de minuut, waarschuwt UNICEF. In aanloop naar de G7, waar wereldleiders zich buigen over de mondiale voedselcrisis, roept UNICEF dringend op tot extra financiële hulp om de levens van kinderen te redden.

De omtrek van de bovenarm van een kind wordt gemeten in Somalië

De omtrek van de bovenarm van een kind wordt gemeten in het Dolow Health Centre in Dolow, Somalië. De meting kan de mate van ondervoeding aantonen.

De omtrek van de bovenarm van een kind wordt gemeten in het Dolow Health Centre in Dolow, Somalië. De meting kan de mate van ondervoeding aantonen.

Dramatische situatie

Sinds het begin van dit jaar zijn door de wereldwijde voedselcrisis ruim een kwart miljoen (260.000) méér kinderen ernstig ondervoed geraakt. In de 15 landen die het hardst zijn getroffen, zoals in de Hoorn van Afrika en de Centraal-Afrikaanse Republiek, komt daar iedere minuut een kind bij. De snelle toename van het aantal ernstig acuut ondervoede kinderen komt bovenop de toch al dramatische situatie voor kinderen in deze landen.  

‘De situatie is aan het escaleren’, zegt UNICEF-directeur Catherine Russell. ‘Voedselhulp is van cruciaal belang, maar we kunnen ernstig ondervoede kinderen niet redden met zakken tarwe. We moeten deze kinderen nu behandelen met therapeutische voeding, voordat het te laat is.’

Kinderen in de getroffen landen hebben te maken met een driedubbele crisis. Stijgende voedselprijzen door de oorlog in Oekraïne, aanhoudende droogte als gevolg van klimaatverandering, conflicten en de economische gevolgen van de COVID-19-pandemie zorgen voor een rampzalige situatie. En voor een razendsnelle toename van ernstige ondervoeding bij kinderen onder vijf jaar.

UNICEF breidt haar hulp uit

UNICEF is de hulp in de 15 zwaarst getroffen landen inmiddels aan het uitbreiden. Het gaat dan om Burkina Faso, Tsjaad, Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Kenia, Madagaskar, Mali, Niger, Nigeria, Somalië, Zuid-Soedan, Soedan, Jemen, Afghanistan en Haïti.

UNICEF schat dat ten minste 40 miljoen kinderen in deze landen niet het minimum aan gevarieerde voeding binnenkrijgen dat ze nodig hebben om goed te kunnen groeien en zich gezond te ontwikkelen. 21 miljoen kinderen hebben überhaupt geen toegang tot voldoende voedsel om aan de minimale voedselbehoeften te voldoen, waardoor ze een hoog risico lopen op ernstige acute ondervoeding. Tegelijk is de prijs van kant-en-klare therapeutische voeding die nodig is om kinderen met ernstige acute ondervoeding te behandelen, de afgelopen weken met 16 procent gestegen door duurder geworden ingrediënten en grondstoffen. Daardoor krijgen zo’n 600.000 kinderen nu geen levensreddende behandeling en lopen zij het risico te overlijden.

Haoua uit Tsjaad is precies 12 maanden oud en ondervoed. Ze had ernstige diarree waarvoor ze behandeld is met medicatie en therapeutische melk. Nu krijgt ze Plumpy'nut om weer op een goed gewicht te komen. 

Haoua uit Tsjaad is precies 12 maanden oud en ondervoed. Ze had ernstige diarree waarvoor ze behandeld is met medicatie en therapeutische melk. Nu krijgt ze Plumpy'nut om weer op een goed gewicht te komen. 

Haoua uit Tsjaad is precies 12 maanden oud en ondervoed. Ze had ernstige diarree waarvoor ze behandeld is met medicatie en therapeutische melk. Nu krijgt ze Plumpy'nut om weer op een goed gewicht te komen. 

Bestrijd ondervoeding, nu

Ernstige ondervoeding, waarbij kinderen veel te dun zijn voor hun lengte, is de meest zichtbare en dodelijke vorm van ondervoeding. Een ernstig ondervoed kind onder vijf jaar loopt een 11 keer grotere kans om te overlijden dan een goed gevoed kind. UNICEF roept de wereldleiders in voorbereiding op de G7 op om 1,2 miljard dollar vrij te maken om de ondervoeding te bestrijden en te voorkomen dat miljoenen kinderen in de getroffen landen overlijden.  

Catherine Russell: ‘Het is moeilijk te beschrijven wat het betekent voor een kind om 'ernstig acuut ondervoed' te zijn, maar als je een kind ontmoet dat aan deze meest dodelijke vorm van ondervoeding lijdt, begrijp je het - en vergeet je het nooit meer', zegt Russell. 'De wereldleiders die in Duitsland bijeenkomen voor de G7 kunnen het leven van deze kinderen redden. Er is geen tijd te verliezen. Wachten tot de hongersnood wordt uitgeroepen, is wachten op de dood van kinderen.’