Eerste mijlpaal van het jaar: miljardste coronavaccin van COVAX geleverd

17 januari 2022

Met een KLM-vlucht via Amsterdam Schiphol kwam zaterdagavond in Rwanda de miljardste dosis coronavaccins van COVAX aan. Het aantal vaccins geleverd via COVAX aan armere landen is daarmee officieel de 1 miljard gepasseerd. Een mooie mijlpaal, maar er zijn nog veel meer coronavaccins nodig om zo veel mogelijk mensen wereldwijd te kunnen vaccineren. 

1 miljardste vaccin komt aan in Rwanda

In een van deze dozen kan het zitten: de miljardste vaccin geleverd via COVAX. 

In een van deze dozen kan het zitten: de miljardste vaccin geleverd via COVAX. 

'We zijn trots op deze enorme mijlpaal, maar we zijn er nog niet. Zolang de vaccinatiegraad in lage- en middeninkomenslanden nog te laag is, gaan wij onvermoeid door', aldus UNICEF-directeur Suzanne Laszlo. 

In november 2021 was nog maar drie procent van de bevolking in armere landen volledig gevaccineerd. In rijkere landen was dit 68 procent. Terwijl we in Nederland hard werken aan een boostercampagne tegen de omikron-variant, wachten miljoenen mensen nog steeds op een eerste prik. In een wereldwijde crisis is dit niet alleen oneerlijk en onacceptabel, maar ook gevaarlijk. Alleen met een gelijke verdeling van vaccins en een hoge wereldwijde vaccinatiegraad hebben we een kans om het virus en de mutaties te stoppen.

aankomst vaccins in Zuid-Soedan

Ook in Zuid-Soedan worden vaccins geleverd. In Afrika is nog maar 8 procent van de hele bevolking van het continent gevaccineerd.

Ook in Zuid-Soedan worden vaccins geleverd. In Afrika is nog maar 8 procent van de hele bevolking van het continent gevaccineerd.

Daarom leidt COVAX samen met UNICEF en andere partners de grootste inkoop- en leveringsoperatie voor vaccins in de geschiedenis. Tot nu toe hebben 144 landen coronavaccins ontvangen. UNICEF helpt met de distributie van de vaccins in meer dan 130 landen te ondersteunen, traint zorgpersoneel en stoomt overheden klaar.

Via COVAX werkt UNICEF zo aan een eerlijke verdeling van coronavaccins wereldwijd. 'We willen een zo snel mogelijk herstel voor al die miljarden kinderen en gezinnen die over de hele wereld lijden onder deze pandemie’, vertelt Suzanne Laszlo.   

Niemand is veilig tot iedereen veilig is

Steun de wereldwijde vaccinatiecampagne

HELP NU