Vier veelgestelde vragen over hulp aan kinderen in Afghanistan

17 december 2021

Wat doet UNICEF precies om kinderen te helpen in Afghanistan? Hoe zorgen we ervoor dat de hulp goed terechtkomt, en is het niet lastig om naast de Taliban te werken? Lees verder voor antwoorden op de meestgestelde vragen over ons werk in Afghanistan. 

Meisjes bij kliniek Afghanistan

Samiyah (12, links) wacht met haar ondervoede broertje Hazrat Ali in de rij om gecheckt te worden door een dokter van een mobiel gezondheidsteam van UNICEF. 

Samiyah (12, links) wacht met haar ondervoede broertje Hazrat Ali in de rij om gecheckt te worden door een dokter van een mobiel gezondheidsteam van UNICEF. 

Hoe helpt UNICEF in Afghanistan? 

Door jaren van droogte, conflict, corona, economische achteruitgang en uiteraard ook de huidige situatie heerst er enorm veel armoede in Afghanistan. Aan het begin van dit jaar hadden bijna 10 miljoen kinderen humanitaire hulp nodig, en dat getal zal alleen nog maar oplopen. De helft van de bevolking, ongeveer 22 miljoen Afghanen, heeft niet voldoende voedsel tot hun beschikking. Eten is simpelweg onbetaalbaar geworden. Zo’n 3.2 miljoen kinderen onder de vijf jaar lopen risico op ernstige ondervoeding. UNICEF levert levensreddende voeding, gezondheidszorg, vaccinaties, schoon drinkwater en helpt kwetsbare gezinnen, zoals alleenstaande moeders met kinderen, die het zwaarst lijden onder de situatie. Ook helpt UNICEF met onderwijs en kinderbescherming.  

Hoe krijgt UNICEF de hulpmiddelen het land binnen als de grenzen dicht zijn?  

We proberen de hulpmiddelen en goederen altijd zoveel mogelijk lokaal in te kopen. Zo steunen we de lokale economie, houden we de kosten zo laag mogelijk en het scheelt veel tijd. De goederen die we niet lokaal in kunnen kopen, zoals een deel van de therapeutische voeding die uit India komt, hebben we zoveel mogelijk op voorraad in Afghanistan. Omdat het land ook voor de huidige situatie al veel hulp nodig had en we toen al verwachtten dat de nood toe zou nemen, hadden we al veel voorraden ingeslagen. Het is inderdaad niet meer mogelijk om met vrachtwagens goederen het land binnen te krijgen, maar er vliegen nog wel humanitaire vluchten vanuit Pakistan, waardoor hulp alsnog (beperkt) binnen kan komen.  

Hoe zorgen jullie ervoor dat de hulp ook echt bij de kinderen komt? 

UNICEF werkt al 65 jaar in Afghanistan, en dankzij ons enorme netwerk en jarenlange ervaring weten we als geen ander hoe we kinderen kunnen bereiken met hulp. We hebben elf kantoren in het land en kunnen samen met andere hulporganisaties en de VN basisvoorzieningen toegankelijk houden voor kinderen en hun gezinnen. Onze collega’s ter plaatste zorgen ervoor dat de hulp ook daadwerkelijk terecht komt bij de kinderen die ons het hardst nodig hebben.   

Is het niet lastig om jullie werk te doen nu de Taliban aan de macht is?   

UNICEF gaat altijd door om kinderen te helpen die dat nodig hebben, wat er ook gebeurt.  Bij elke noodsituatie, oorlog of conflict is dat onze grootste prioriteit. Politieke voorkeur of partijdigheid spelen hierbij nooit een rol. UNICEF is een neutrale organisatie, wat betekent dat we geen partij kiezen maar alles op alles zetten om kinderen te helpen. Als het nodig is om met de machthebbers van een land in gesprek te gaan om dit mogelijk te maken, dan doen we dat. Kinderen mogen namelijk nooit de dupe worden van de situatie in hun land.