UNICEF kondigt nieuwe uitvoerend directeur aan

13 december 2021

UNICEF kondigde afgelopen weekend de opvolger van Henrietta H. Fore aan: Catherine M. Russell. De 60-jarige Russell is op dit moment directeur van presidentiële personeelsbureau van het Witte Huis en assistent van president Joe Biden, die ze al meer dan dertig jaar adviseert.

Catherinerussell

Mevrouw Russell start in het begin van het nieuwe jaar met haar nieuwe baan. Ze is de achtste uitvoerend directeur van UNICEF en de vierde vrouw in de 75 jaar geschiedenis van UNICEF.

Positieve impact op vrouwen en meisjes

Russell heeft tientallen jaren ervaring in het maken van beleid, specifiek als het gaat om kwetsbare of achtergestelde groepen mensen. Daarnaast heeft ze ook veel ervaring als het gaat om het uitvoeren van dit beleid en in het bijzonder programma’s die een grote positieve impact hebben op vrouwen en meisjes. Ook als het gaat om humanitaire crisissen, het mobiliseren van mensen en middelen en het besturen van een diverse, grote groep personeel heeft ze haar strepen verdient.  

Van 2013 tot 2017 was Cathy -zoals ze zichzelf noemt- ambassadeur voor Global Women's Issues bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier zette ze vrouwenkwesties op de agenda en vertegenwoordigde ze de Verenigde Staten in meer dan 45 landen. Ze werkte samen met buitenlandse regeringen, organisaties en het maatschappelijk middenveld. Ze was de belangrijkste bedenkers van het ‘U.S. Global Strategy to Empower Adolescent Girls’ project dat als doel heeft om alle drempels voor volwassen vrouwen weg te nemen, zodat ze alles uit zichzelf kunnen halen.

Docent aan Harvard

Daarnaast staat op haar cv de functie van plaatsvervangend assistent van president Barack Obama, senior adviseur internationale vrouwenkwesties, plaatsvervangend procureur-generaal bij het ministerie van Justitie en stafdirecteur. Ook gaf Catherine M. Russell les aan de Harvard Kennedy School als Institute of Politics Fellow. Ze studeerde zelf cum laude af met een Bachelor of Arts in Filosofie aan het Boston College en doctor in de rechten aan de George Washington University Law School.

‘Catherine Russell zal een schat aan expertise meebrengen in het werk van UNICEF. Ik ben verheugd om het over te dragen aan iemand met haar kennis, ervaring en zorg voor kinderen en vrouwen’, aldus UNICEF directeur Henrietta Fore. ‘Ik twijfel er niet aan dat UNICEF en de kinderen van de wereld onder haar leiding in bekwame handen zijn.’