Bhutan voltooid vaccinatiecampagne met vaccinatiegraad van 90 procent

28 juli 2021

UNICEF feliciteert Bhutan met het succesvol afronden van de landelijke coronavaccinatiecampagne. Het land is nu een baken van hoop voor de regio, in een tijd waarin de coronapandemie levens op zijn kop heeft gezet en gezinnen heeft verwoest.

Een inwoner van Sakteng krijgt haar tweede coronaprik

Een inwoner van Sakteng krijgt haar tweede coronaprik

Een inwoner van Sakteng krijgt haar tweede coronaprik

90 procent van de bevolking in het land is nu ingeënt en naar alle waarschijnlijk zal dit percentage de komende weken alleen nog maar verder toenemen. 2.400 gezondheidswerkers hebben zich tijdens de vaccinatiecampagne ingezet om de bevolking in een week tijd te voorzien van een tweede prik. Dit is misschien wel de snelste coronavaccinatiecampagne die we tot dusver hebben gezien, wat een buitengewone prestatie is voor het land.

Huisbezoeken bij ouderen

Het succes van de campagne is vooral te danken aan de inspanningen en de uitgebreide voorbereidingen, waaronder het opleiden van gezondheidswerkers en het bewust maken van mensen vooraf over de campagne. Gezondheidswerkers vaccineerden in regionale ziekenhuizen, maar legden ook huisbezoeken af ​​om ouderen en mensen met een handicap te vaccineren en trokken naar grote hoogte om de nomadische herders te bereiken. Kinderen van 12-17 jaar in de risicogebieden kregen ook hun coronavaccin.

In het noordwesten van het land worden coronavaccins per helikopter afgeleverd op 3.400 meter hoogte

In het noordwesten van het land worden coronavaccins per helikopter afgeleverd op 3.400 meter hoogte

In het noordwesten van het land worden coronavaccins per helikopter afgeleverd op 3.400 meter hoogte

Donaties van vaccins

De succesvolle vaccinatiecampagne van Bhutan is bovendien een voorbeeld van hoe de donaties van vaccins door welvarende landen kunnen helpen levens te beschermen en te redden. Twee weken geleden ontving Bhutan 500.000 doses coronavaccins via COVAX, dankzij donaties van de Verenigde Staten. Eerder dit jaar ontving Bhutan 6.000 Pfizervaccins via COVAX. Andere donaties kwamen uit China, Denemarken en India. En er staan meer coronavaccins uit Bulgarije en Kroatië geland.

Indammen van de coronapandemie

Succes moet gevierd worden, maar we mogen niet vergeten dat de coronapandemie nog steeds niet voorbij is - voor Bhutan, voor buurlanden en voor de rest van de wereld. Maatregelen zoals anderhalve meter afstand en handen wassen met zeep zijn nog steeds belangrijk.

Vaccinaties helpen ons de coronapandemie in te dammen, maar alleen als iedereen toegang heeft. Volgens de WHO zijn 4 miljoen gezondheidswerkers in Zuid-Azië nog steeds niet volledig gevaccineerd.