Impact pandemie voor kinderen enorm

30 maart 2021

Voor ons is het duidelijk: voor kinderen wereldwijd kan het einde van deze pandemie niet snel genoeg komen. Op bijna elk vlak is de kwaliteit van het leven van miljoenen kinderen namelijk decennia achteruitgegaan, van onderwijs tot zorg. Hoe sneller we deze crisis uitkomen, hoe eerder deze kinderen weer de ruimte krijgen om te groeien. Vaccinaties tegen corona voor volwassenen zijn daarbij een essentieel onderdeel. 

Meisje in India wacht op noodrantsoen

De gevolgen van een wereldwijde pandemie zijn ook voor kinderen enorm. Door schoolsluitingen zijn er leerachterstanden, en kinderen die afhankelijk waren van school voor een dagelijkse gezonde maaltijd krijgen die nu niet. Door de enorme druk op de zorg komt reguliere hulp, zoals vaccinaties voor kinderen, stil te liggen. Kortom: deze pandemie raakt kinderen onevenredig hard, reden waarom wij ons met man en macht inzetten om een einde te maken aan deze pandemie. Dat doen we door te helpen bij een wereldwijd gelijke verdeling van coronavaccins, zodat de wereld weer open kan. Want zoals de cijfers hieronder laten zien, kan dat moment voor kinderen niet snel genoeg komen: 

Meisje in lokaal Panama

Onderwijsachterstand, armoede en ondervoeding 

  • Voor meer dan 168 miljoen kinderen wereldwijd zijn de scholen nu al een jaar dicht. In Latijns-Amerika en de Cariben is dit probleem het grootst- hier vind je twee derde van de landen waar de scholen nog steeds niet open zijn.  
  • Minstens een op de drie kinderen heeft geen toegang tot les op afstand als de scholen dicht zijn. 
  • Kinderarmoede stijgt. Volgens een rapport uit november 2020 leven er door de crisis 140 miljoen extra kinderen in armoede. 
  • Bijna zeven miljoen kinderen zijn vorig jaar waarschijnlijk acuut ondervoed geraakt, wat betekent dat 10.000 extra kinderen per maand kunnen sterven aan ondervoeding.   
Kind wordt ingeënt tegen de mazelen

Medische en mentale zorg mist

  • In 59 landen waarvan deze data bekend is hadden vluchtelingen en asielzoekers geen toegang tot bescherming tegen het coronavirus, mede door het sluiten van grenzen en de stijging in racisme en xenofobie. 
  • Vorig jaar hebben 94 miljoen kinderen door de coronacrisis een vaccinatie tegen de mazelen gemist. Door de crisis kwamen vaccinatieprogramma’s stil te leggen, en op plekken waar nog wel ingeënt werd was het door lockdowns en maatregelen moeilijker alle kinderen te bereiken.  
  • Minstens een op de zeven kinderen en jongeren zaten het grootste deel van 2020 thuis, waardoor depressies, angstgevoelens en isolatie stegen.  
Kinderen wassen handen in Bangladesh

Hoog risico op kindhuwelijk

  • Ongeveer 10 miljoen meer meisjes lopen de komende jaren het risico om uitgehuwelijkt te worden. Cijfers uit het verleden laten zien dat in tijden van financiële onzekerheid en extreme armoede in bepaalde landen ouders vaker kiezen voor een kindhuwelijk om de financiële druk op de familie te verlichten. Ook de schoolsluitingen spelen mee bij zo’n beslissing, want onderwijs is voor een dochter opeens geen optie meer. En als lockdowns en maatregelen ook nog eens toegang tot voorbehoedsmiddelen lastiger maken, heeft dat weer effect op tienerzwangerschappen.  
  • Wereldwijd hebben 3 miljard mensen geen tot weinig toegang tot de meest standaard hygiënische faciliteiten, zoals schoon water en zeep om handen te wassen. In de armste landen hebben driekwart van de mensen en meer dan twee derde van de scholen geen toegang tot de basisvoorzieningen die nodig zijn om besmetting met corona te voorkomen.  

Geef kinderen weer de ruimte om te groeien

De situatie voor veel kinderen wereldwijd was voor de crisis al schrijnend, en de pandemie heeft ontzettend veel schade veroorzaakt. UNICEF werkt hard om ook tijdens deze crisis kinderen te bereiken met levensreddende hulp. En we doen er alles aan om het coronavirus zo snel mogelijk in te dammen, zodat kinderen wereldwijd weer de zorg, voeding en scholing krijgen waar ze recht op hebben.   

Help jij mee

met de grootste vaccinatieoperatie ooit?

Geef nu