Enorme brand verwoest vluchtelingenkamp in Bangladesh: 50.000 Rohingya-vluchtelingen dakloos

26 maart 2021

Het is een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld, en deze week brak er voor de tweede keer dit jaar een enorme, allesverwoestende brand uit. Voor het dichtbevolkte kamp in Cox’s Bazar in Bangladesh betekent het een rampzalige humanitaire ramp: 50.000 Rohingya-vluchtelingen zijn plots dakloos, waarvan meer dan de helft kinderen.  

Jongen in afgebrand kamp

Rezwan (10) is in shock door de enorme chaos in het afgebrande kamp. Duizenden Rohingya kinderen zijn opnieuw alles kwijt. 

Rezwan (10) is in shock door de enorme chaos in het afgebrande kamp. Duizenden Rohingya kinderen zijn opnieuw alles kwijt. 

“Onze prioriteit is om de veiligheid van kinderen te waarborgen en hen te beschermen. We werken samen met de autoriteiten, eerstehulpverleners, de VN en andere hulporganisaties om kinderen en hun families hier zo goed mogelijk te helpen,” meldt UNICEF Bangladesh. Drie kinderen zijn overleden, en veel kinderen raakten in de chaos en paniek hun familie kwijt. UNICEF heeft al veel families herenigd, maar zoekt nog steeds naar de families van minstens 50 kinderen. Mobiele zorgteams helpen met eerste hulp, zoals het behandelen van brandwonden en andere verwondingen. UNICEF doet er alles aan om met medische zorg, schoon water, tenten, voeding en hygiënekits kinderen en hun families te helpen. 

Een crisis in een crisis 

De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar de gevolgen voor de bewoners van Cox’s Bazar zijn overduidelijk. De omstandigheden in het kamp waren al onmenselijk, en nu hebben duizenden kinderen opnieuw alles verloren. De voorzieningen die er waren, zoals de gezondheidscentra, sanitaire voorzieningen en 140 onderwijslocaties van UNICEF zijn allemaal verwoest. Door de coronacrisis volgden kinderen in het kamp voor zover dat kon thuis onderwijs, maar dat thuis bestaat ook niet meer.  

Wat is er nodig? 

Meteen na de brand is UNICEF in actie gekomen om zoveel mogelijke tijdelijke voorzieningen op te bouwen, zoals nood-voedingscentra waar kinderen met acute ondervoeding terecht kunnen. Ook zijn er zogenoemde child friendly spaces opgezet waar kinderen psychosociale steun krijgen en worden er tijdelijke sanitaire voorzieningen opgezet. Maar de schade is enorm en er is ontzettend veel hulp nodig om alle kinderen in het kamp te kunnen bereiken. Er is onmiddellijk schoon water nodig, evenals hygiënekits en onderdak.