Hongersnood in Jemen: één op de vijf kinderen onder de vijf jaar is acuut ondervoed

23 november 2020

Nog nooit waren zoveel kinderen onder de vijf jaar ondervoed in Jemen. Volgens de VN staat het land op de rand van de ergste hongersnood in decennia. De situatie is schrijnend en er is onmiddelijk hulp nodig. 

Jongen ondervoed Jemen

Arwa van 14 maanden wordt gescreend op ondervoeding. Haar vader, op de vlucht voor geweld met zijn twee dochters, doet er alles aan om zijn kinderen gezond te houden. Maar het kleine beetje voedingshulp dat hij nu nog kan krijgen is niet genoeg. 

Arwa van 14 maanden wordt gescreend op ondervoeding. Haar vader, op de vlucht voor geweld met zijn twee dochters, doet er alles aan om zijn kinderen gezond te houden. Maar het kleine beetje voedingshulp dat hij nu nog kan krijgen is niet genoeg. 

HELP NU

‘We waarschuwen al sinds juli dat Jemen op de rand van een desastreuse hongersnood staat. Als de oorlog nu niet stopt, komen we in een situatie terecht waarbij het verlies van een hele generatie kinderen in Jemen onomkeerbaar is,’ zegt Lisa Grande, de humanitaire coördinator voor Jemen.

Ook het aantal ernstig, acuut ondervoede kinderen is in 2020 gestegen, met 15.5 procent. Dat betekent dat in het zuiden van Jemen minstens 98.000 kinderen onder de vijf zo ernstig ondervoed zijn dat ze zullen sterven als er geen hulp komt.

Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Jemen heeft al langer te maken met een grote voedselcrisis. Tot nu toe konden hulporganisaties de meest kwetsbaren vaak bereiken met humanitaire hulp, en werden de ergste rampsituaties voorkomen. Maar in 2020 dreigt die zwaarbevochten vooruitgang verloren te gaan. Geweld, een economische crisis en de gevolgen van een wereldwijde pandemie duwen het land nog verder naar de rand van de afgrond. Veel humanitaire projecten zijn stilgevallen omdat de financiering in een wereld in crisis er simpelweg niet meer is. Zonder financiële ondersteuning zullen vele voedselprogramma’s het werk neer moeten leggen.

‘De afgelopen twee jaar hebben we er alles aan gedaan om een enorme hongersnood te voorkomen. Het is hartverscheurend om te realiseren dat nu deze mensen ons het meest nodig hebben, we ze niet kunnen helpen omdat het geld er niet is,’ vertelt Lisa Grande.

Familie ondervoed Jemen

Ook Bulqis, de zus van Arwa, is ernstig ondervoed. Samen met hun vader wonen ze in een kamp voor ontheemde families. 

Ook Bulqis, de zus van Arwa, is ernstig ondervoed. Samen met hun vader wonen ze in een kamp voor ontheemde families. 

Slechtste plek om op te groeien

De vicieuze cirkel van conflict en honger komen bovenop andere factoren die Jemen een van de zwaarste plekken ter wereld maakt voor kinderen om op te groeien. Beperkte toegang tot gezondheidszorg, slechte sanitaire voorzieningen, hoog risico op infectieziektes en maar weinig toegang tot belangrijke vaccinaties maken een normale, gezonde jeugd in het land onmogelijk.

Help nu

Er is ontzettend veel hulp nodig om het land weer uit deze crisis te trekken – het bouwen en onderhouden van lokale voedselsystemen, bijvoorbeeld – maar de duizenden kinderen wiens levens nu op het spel staan hebben onmiddellijk noodhulp nodig. Therapeutische voeding, bescherming voor zorgverleners, schoon water en algemene voedingshulp zijn nu cruciaal om deze kinderen te kunnen helpen overleven. 

Help de kinderen in Jemen overleven

GEEF NU