Gevluchte Ahmad (10) wil het liefst weer naar school

18 november 2020

Wereldwijd zijn er zo’n 32 miljoen kinderen op de vlucht voor oorlog en geweld. Veel wonen in vluchtelingenkampen, maar ook in de buitenwijken van steden of dorpen vinden gevluchte families een tijdelijk thuis. Ahmad (10) vluchtte in 2012 met zijn familie van Syrië naar Jordanië, waar ze nu in een afbrokkelend huis in een buitenwijk wonen.  

Gevlucht kind in Jordanië

Ahmad wil graag naar school, zodat hij later chirug kan worden en zijn vader kan helpen met zijn rugklachten. 

Ahmad wil graag naar school, zodat hij later chirug kan worden en zijn vader kan helpen met zijn rugklachten. 

Het staat naast een begraafplaats en is eigenlijk allesbehalve een huis. Het tinnen dak lekt constant en stort vaak in, waardoor de regen het huis binnenstroomt. Ahmad woont hier met zijn ouders, broers en zus. De grootste uitdaging deze winter? Het huis warm houden, en genoeg eten kunnen kopen.  

‘We hebben geen verwarming,’ vertelt broertje Ali (7). ‘We verzamelen hout uit de begraafplaats en verbranden dat om warm te blijven, en dan kruipen we allemaal samen onder de dekens. Dagenlang, als er niet genoeg hout is.’  

Ahmad en zijn broers en zussen zitten buiten het huis

Het huis van Ahmad en zijn familie staat naast een oude begraafplaats. Veel gevluchte families wonen in kampen, maar ook in verlaten gebouwen in de buitenwijken van steden vinden families een tijdelijk thuis. 

Het huis van Ahmad en zijn familie staat naast een oude begraafplaats. Veel gevluchte families wonen in kampen, maar ook in verlaten gebouwen in de buitenwijken van steden vinden families een tijdelijk thuis. 

'Hoe vaak ik het ook doe, het voelt nooit normaal'

Overleven in moeilijke situaties is niks nieuws voor families op de vlucht, maar een wereldwijde pandemie en alle gevolgen daarvan hebben de situatie nog eens extra ingewikkeld en zwaar gemaakt. Ahmad en zijn familie hebben tijdens de lockdowns bijvoorbeeld geen inkomen, en ook geen toegang tot digitaal les volgen. Beide ouders kunnen niet lezen of schrijven, geld voor een telefoon met internet voor de lessen is er niet.  

‘Via UNICEF krijgen we financiële steun, en voor de coronacrisis gebruikte we dat om schoolspullen, lesmateriaal en vervoer naar school te betalen, maar nu moeten we het gebruiken voor onze basisbehoeften,’ vertelt zijn moeder.  

Samen met zijn vader verzamelt en verkoopt Ahmad gebruikte blikjes en oud metaal, voor een beetje extra inkomen. Hij schaamt zich er soms voor, zegt hij zachtjes. 

‘Hoe vaak ik het ook doe, het voelt nooit normaal.’ 

Gevluchte kinderen poseren in de woonkamer

Een huis bouwen, dokter worden: Ahmad en zijn broers en zus hebben grote dromen voor de toekomst. 

Een huis bouwen, dokter worden: Ahmad en zijn broers en zus hebben grote dromen voor de toekomst. 

Dokter worden  

Als Ahmad en zijn broers en zus het hebben over de toekomst, valt de zwaarte van huidige situatie even weg. Ze willen allemaal naar school, verder leren, een huis bouwen, later dokter worden. Voor nu zou een televisie, een voetbal of een fiets ook mooi zijn. En lesmateriaal, en verwarming en warme kleren. Een manier om de winter door te komen én te kunnen blijven leren, om later ook echt te kunnen gaan studeren.  

Steun voor de winter 

In Jordanië ondersteunt UNICEF families zoals die van Ahmad met financiële noodhulp, zodat kinderen warm kunnen blijven en naar school kunnen. Ook worden er 30.000 winterkleding pakketten lokaal geproduceerd door vrouwen en jongeren, pakketten die vervolgens weer verdeeld worden onder de meest kwetsbare kinderen.  

‘Er is een gezegde in het Arabisch’ vertelt de moeder van Ahmad. ‘Eén steen op de juiste plek kan een heel huis overeind houden.’ 

Kies je pakje 

Wil jij een kind op de vlucht helpen met zo’n kledingpakket? Kies een pakje met warme kleding (of dekens, of lesmateriaal) en bescherm kinderen als Ahmad tegen de strenge winter in Jordanië. Met een pakje zorg jij voor een beter begin van 2021 voor een kind op de vlucht.