Meer kinderen lijden honger door pandemie

12 juli 2021

Eén op de tien mensen in de wereld lijdt honger. Naar schatting 811 miljoen mensen waren in 2020 ondervoed, 161 miljoen meer dan het jaar ervoor. Onder hen miljoenen kinderen, van wie de groei en gezondheid ernstig gevaar lopen omdat zij te weinig of ongezonde voeding krijgen. Volgens het rapport The State of Food Security and Nutrition in the World 2021, is er een dramatische toename van honger in de wereld door corona.

Baby wordt gewogen

Het nieuwe rapport is de eerste wereldwijde beoordeling van voedselzekerheid in het pandemische tijdperk. Het laat zien dat de gezondheid van miljoenen mensen, waaronder veel kinderen, op het spel staat. De situatie is in 2020 dramatisch verslechterd, blijkt uit het onderzoek. In veel delen van de wereld heeft de pandemie brute recessies veroorzaakt en de toegang tot voedsel in gevaar gebracht. Ook regionale conflicten, toenemende armoede, de gevolgen van de klimaatcrisis en economische veranderingen zorgen ervoor dat steeds meer mensen ondervoed zijn. Daarmee komt de doelstelling dat in 2030 honger de wereld uit is, in gevaar. 

De toenemende ondervoeding raakt ook direct de gezondheid van miljoenen kinderen in de wereld. In 2020 werd de ontwikkeling van één op de vijf kinderen onder 5 jaar bedreigd door gebrek aan voedzaam eten. 45 miljoen kinderen lijden aan ernstige ondervoeding, wat hun kans op overlijden tot 11 keer groter maakt dan van een gezond kind. Nog eens 39 miljoen kinderen hebben overgewicht, wat eveneens gezond opgroeien in de weg staat. Kinderen in Afrika en Azië krijgen het vaakst te maken met ondervoeding.

‘Wereldwijd krijgen twee op de drie kinderen niet de voeding die nodig is voor een gezonde ontwikkeling’, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. ‘Dat zorgt voor achterstand in hun ontwikkeling die al in de babytijd begint en tot op volwassen leeftijd gevolgen heeft. Ons voedselsysteem biedt niet genoeg garanties op kwaliteit, veiligheid, betaalbaarheid en duurzaamheid van wat kinderen eten.’

De wereld staat op een cruciaal kruispunt. Om voedselzekerheid en gezonde voeding binnen het bereik van iedereen te brengen, is het verbeteren van ons voedselsysteem noodzakelijk.

De State of Food Security and Nutrition in the World is een jaarlijks rapport van de VN. Aan het onderzoek werken naast UNICEF, de Voedsel- en landbouworganisatie (FAO), het International Fund for Agricultural Development (IFAD), het VN Wereldvoedselprogramma (WFP) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) mee.