Basis voor ieder kind in armoede in elke gemeente

Ieder kind heeft het recht op een gezonde, veilige en kansrijke ontwikkeling. Ongeacht in welke gemeente je wieg staat. UNICEF Nederland onderzocht samen met partners uit de Alliantie Kinderarmoede wat de basis voor ieder kind zou moeten zijn.

Nederlandse jongeren zitten met arm om elkaar heen.

Kinderrechten en de mening van het kind

Opgroeien in armoede is helaas de dagelijkse werkelijkheid voor ruim 100.000 kinderen in Nederland. Voor hen is het niet vanzelfsprekend om deze zomer op vakantie te gaan. 

Vanuit de rechten van het kind is het duidelijk: de aanpak van armoede onder kinderen moet in elk geval een bestaansminimum bieden en zorgen dat ieder kind gelijke kansen krijgt en zich kan ontwikkelen. Het harmoniseren van de armoedevoorzieningen in gemeenten is daarom belangrijk. 

Op welke ondersteuning je aanspraak zou moeten kunnen maken in je gemeente als financieel rondkomen voor een gezin niet vanzelfsprekend is? Het VN-Kinderrechtenverdrag zegt daar veel over en nog belangrijker: kinderen en jongeren zelf ook. 

Eén lijst met basisvoorzieningen

Uit de consultatie van kinderen en jongeren door onder andere UNICEF en leden van de Alliantie Kinderarmoede is een oproep met een overzichtelijke lijst gekomen. Een lijst vol zaken die je volgens kinderen en jongeren minimaal nodig hebt om mee te kunnen doen, maar ook een lijst die gaat over gezien en gehoord worden. Belangrijke punten hierin zijn bijvoorbeeld kleding, een eigen bed, een fiets, schoolspullen, gratis fruit en gezonde lunch op school en sportkleding. Daarnaast geven ze aan graag zeggenschap te hebben en inspraak in gemeentelijk beleid. 

Gelijke, minimale aanpak

Met deze basislijst 'Een uniforme basis voor ieder kind!' roepen UNICEF Nederland en de Alliantie Kinderarmoede gemeenten, ministeries en hun partners op om dit te realiseren. Want ieder kind heeft recht op meedoen en ontwikkeling, ook als het inkomen van gezinnen niet genoeg is. 

De gezamenlijke oproep is aangeboden aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Divosa, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Lees wat UNICEF doet om armoede te voorkomen en aan te pakken.