UNICEF verstuurt injectienaalden naar Malediven voor coronavaccins

23 februari 2021

NEW YORK - UNICEF heeft 100.000 injectienaalden en 1.000 opruimboxen voor de COVID-19-vaccinaties per luchtvracht naar de Malediven verzonden. Deze vracht dient ter voorbereiding voor de verspreiding van coronavaccins in de eerste 30 armere landen. Ook Ivoorkust, São Tomé en Principe zullen in deze eerste fase naalden en opruimboxen ontvangen.

De eerste vrachtlading komt aan op de Maladiven.

De eerste vrachtlading komt aan op de Maladiven.

De eerste vrachtlading komt aan op de Maladiven.

De injectienaalden en boxen worden vandaag verwacht in de Malediven. In de komende weken zal UNICEF meer dan 14,5 miljoen naalden naar meer dan 30 landen verzenden. ‘In deze wereldwijde strijd tegen de coronapandemie zijn injectienaalden net zo belangrijk als het vaccin zelf,’ zegt Henrietta Fore, UNICEF-directeur. ‘Het is van cruciaal belang dat er in elk land al voldoende naalden aanwezig zijn voordat het vaccin arriveert, zodat een vaccin veilig kan worden toegediend.’

De landen die deze eerste tranche injectienaalden zullen ontvangen, hebben daartoe een verzoek ingediend bij UNICEF. De zendingen bevatten ook boxen voor het veilig opruimen van injectienaalden. De naalden kunnen slechts eenmalig worden gebruikt per vaccin, wat de kans op overdraagbare ziektes verkleint.

COVAX, een samenwerking tussen onder meer GAVI, de Wereldgezondheidsorganisatie en CEPI, hebben UNICEF gevraagd voor de inkoop en verspreiding van en de voorbereiding van landen op een COVID-vaccin. UNICEF is hiervoor aangewezen, omdat ze de grootste afnemer van vaccins ter wereld is en jaarlijks meer dan 2 miljard vaccins tegen kinderziektes toedient.

In totaal zal UNICEF dit jaar 1 miljard injectienaalden en 10 miljoen opruimboxen leveren aan 82 armere landen ter voorbereiding op de coronavaccins. UNICEF werkt samen met onder meer luchtvaartmaatschappijen en logistieke partijen om ervoor te zorgen dat de injectiespuiten als prioritaire vracht worden behandeld. UNICEF zal in 92 armere landen coronavaccins verstrekken.