UNICEF: Rechten en belangen Nederlandse kinderen nauwelijks meegenomen in coronabeleid

28 mei 2020

DEN HAAG - Er is onvoldoende aandacht voor de gevolgen van de corona-maatregelen voor kinderen en jongeren in Nederland, dat concludeert UNICEF in een vandaag gepubliceerde analyse in samenwerking met de Universiteit Leiden en kinderrechtenhoogleraar Ton Liefaard. 'Kinderen mogen niet de onzichtbare slachtoffers worden van deze crisis, daarom moeten hun belangen worden beschermd,' aldus Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland.

UNICEF wil dat er meer aandacht komt voor het mentale welzijn van kinderen in het onderwijs.

UNICEF wil dat er meer aandacht komt voor het mentale welzijn van kinderen in het onderwijs. 

UNICEF wil dat er meer aandacht komt voor het mentale welzijn van kinderen in het onderwijs. 

UNICEF Nederland bekeek ruim tachtig risico’s voor kinderen en jongeren voor, tijdens en na coronatijd. Daarbij ligt de focus op: geweld tegen kinderen, onderwijs, mentaal welzijn, kinderen in Caribisch Nederland, jeugdzorg, jeugdstrafrecht en migratie. Allemaal hebben ze één ding gemeen: de rechten en belangen van kinderen zijn nauwelijks meegenomen in het coronabeleid. 'Terwijl dat juist nu essentieel is, want alleen zo kunnen we voorkomen dat de situatie van kinderen verslechtert en dat er nog meer kwetsbare kinderen bij komen,' legt Laszlo uit.  

Hoewel scholen aandacht hebben voor eventuele leerachterstanden, is het cruciaal dat er ook oog is voor het mentale welzijn van de leerlingen. 'Het is belangrijk te weten hoe kinderen de crisis ervaren en wat dat psychisch met hen doet. Alleen zo kunnen zij adequaat worden geholpen,' zegt Laszlo. Daarnaast zijn er middelbare scholen die pas na de zomervakantie hun reguliere lessen hervatten. Dat betekent dat jongeren nog langer hun vriendenkring op afstand moeten onderhouden, iets wat sommigen heel moeilijk vinden. Bij jongeren die zich al eenzaam voelden voor de crisis, kan dat leiden tot mentale problemen.  

Daarbij heeft het coronabeleid effect op de rechten en belangen van kinderen binnen de jeugdzorg en het jeugdstrafrecht. Zo is de toegang tot zorg beperkt en zijn behandelingen uitgesteld. Veel zorg vindt ook online plaats, waardoor hulpverleners signalen over de thuissituatie van kinderen kunnen missen. Sommige jongeren zijn lastig te bereiken en er is geen zicht op mogelijke wachtlijsten binnen de jeugdhulpverlening. Ook mogen kinderen in detentie geen bezoek van hun ouders ontvangen of met verlof, terwijl dit belangrijk is voor hun ontwikkeling. 

UNICEF Nederland roept de politiek op om het belang en de rechten van kinderen tijdens en na de crisis in hun beleid op te nemen en kinderen hierover mee te laten denken. 'Het is cruciaal om van jongeren en kinderen zelf te horen wat zij nodig hebben, ook na coronatijd,' aldus Laszlo. Daarom start UNICEF met de campagne 'Mijn Nieuwe Wereld' zodat jongeren hun toekomstplannen kunnen delen: unicef.nl/mijnnieuwewereld.