UNICEF wil standaard kinderrechtenlessen in basisonderwijs

27 september 2019

DEN HAAG - Kinderrechtenlessen moeten standaard in het onderwijscurriculum worden opgenomen. Daarvoor pleit UNICEF. ‘Door te leren wat je rechten zijn, kun je beter voor jezelf opkomen,’ aldus UNICEF-directeur Suzanne Laszlo. ‘Dertig jaar geleden werd het Verdrag voor de Rechten van het Kind wereldwijd aangenomen. Het is de hoogste tijd voor lessen over dit belangrijke onderwerp.’

UNICEF-vrijwilligster Marlène geeft les over kinderrechten

Kinderen van basisschool De Cirkel uit Gouda krijgt les over kinderrechten

Kinderen van basisschool De Cirkel uit Gouda krijgt les over kinderrechten

UNICEF Nederland heeft daarom een kinderrechtenlespakket ontwikkeld, bedoeld voor groep 7 en 8 van de basisschool. Dit gratis pakket bestaat uit een digitale les met interactieve opdrachten en filmpjes met daarbij een praktische handleiding voor de leerkracht en werkboekjes voor elke leerling. Ook wordt een klassenposter opgestuurd, een vrolijke kinderrechtenvlaggenlijn en per kind een naslagboekje met alle kinderrechten.

UNICEF roept leerkrachten op om specifiek op 20 november een les over kinderrechten te geven, de dag dat het precies dertig jaar geleden is dat het VN-Kinderrechtenverdrag werd vastgesteld. Die dag vinden over de hele wereld lessen plaats over kinderrechten: samen wordt dat de Grootste Kinderrechtenles Ooit in de wereld, van IJsland tot India, van Zuid-Korea tot aan Australië.

In Nederland geeft UNICEF-ambassadeur Nicolette van Dam in het Haagse Vredespaleis aan meer dan honderd kinderen les over hun rechten. De eerste proefpersonen van deze kinderrechtenles waren de scholieren van basisschool De Cirkel in Gouda, die de les al op 25 september kregen van UNICEF-vrijwilligster Marlène de Kruyf. Zie ook bijgaand fotomateriaal.

Klassen die op 20 november meedoen aan de Grootste Kinderrechtenles krijgen de vraag om tijdens hun les een foto te maken en deze te delen op Instagram, hashtags #WorldsLargestLesson en #30JaarKinderrechten. In Leiden is op 20 november het You(R)ights festival voor jongeren.

Leerkrachten kunnen het gratis kinderrechtenlespakket bestellen via unicef.nl/kinderrechtenles