Tienduizenden kinderen in Al-Hol kamp hebben dringend hulp nodig

17 juli 2019

DAMASCUS – De tienduizenden kinderen in het Syrische Al-Hol kamp in Syrië leven in moeilijke omstandigheden. Zij hebben de meest afschuwelijke dingen meegemaakt en hebben vaak een dagenlange uitputtende reis achter de rug. Omdat er nog steeds nieuwe mensen naar het kamp komen, zijn er grote tekorten aan veilig drinkwater en gezondheidszorg, zeker nu de temperaturen stijgen. UNICEF roept om extra hulp.

Tenten in de woestijn

Al-Hol kamp

Al-Hol kamp

Deze kinderen maken deel uit van een veel grotere groep kinderen die gestrand zijn in kampen, detentiecentra en weeshuizen in Syrië. In de provincie Idlib hebben bijna 1 miljoen kinderen maandenlang te midden van hevige gevechten ondergedoken gezeten. Jonge kinderen, soms nog geen 12 jaar oud, zouden ook gevangen hebben gezeten. ‘Duizenden jongens en meisjes in Al-Hol kamp hebben nooit de kans gehad om simpelweg kind te zijn’, zegt Fran Equiza, directeur van UNICEF in Syrië. ‘Het zijn kinderen! Ze moeten zorg krijgen, bescherming, aandacht en hulp. Eerst hebben ze jaren van geweld meegemaakt en nu zijn ze ongewenst: gestigmatiseerd door hun lokale gemeenschappen en gemeden door regeringen. UNICEF biedt levensreddende hulp aan, maar er moet veel meer gebeuren voor deze kinderen. Er moet een duurzame oplossing komen. Ze hebben hulp nodig om veilig terug te keren naar hun thuisland en om te re-integreren in hun gemeenschap.’ Dit zijn kinderen, geen daders, stelt UNICEF. Ze hebben het recht op bescherming, op documenten en op hereniging met familie. UNICEF roept alle landen op om in het belang van kinderen en in lijn met internationale juridische standaarden, verantwoordelijkheid te nemen voor de veilige repatriëring van deze kinderen naar hun thuisland en re-integratie in hun gemeenschap. Ook roept de kinderrechtenorganisatie alle partijen in het conflict in Syrië op om onvoorwaardelijke toegang te bieden tot de kampen, zodat alle kinderen in nood hulp kunnen krijgen. Afgelopen maanden heeft UNICEF deze hulp kunnen bieden: * 520 alleenreizende kinderen zijn geïdentificeerd, van wie 214 met familie is herenigd. 74 kinderen kregen tijdelijke opvang. * 3000 kinderen kunnen onderwijs volgen, 12.000 kinderen kunnen spelen en krijgen psychosociale hulp. * Hulpverleners geven kinderen in de kampen vaccinaties en screenen op ondervoeding. * Elke dag levert UNICEF 1,7 miljoen liter drinkwater aan de kampen. * Er zijn 1280 latrines gebouwd.