'Vredesakkoord CAR geeft miljoenen kinderen hoop'

18 februari 2019

BANGUI – 'Het vredesakkoord dat de strijdende partijen en de regering van de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) vorige week hebben getekend, is een goede stap richting blijvende vrede. Het geeft kinderen in het land hoop op een betere toekomst,' aldus UNICEF-directeur Henrietta Fore.

Un0239543

'We verwelkomen de beloften om kinderrechten te beschermen en een einde te maken aan de zware mensenrechtenschendingen. Maar beloften alleen zijn niet genoeg – het is tijd voor actie,” zei Fore verder. “Te lang hebben geweld, instabiliteit en chronische onderontwikkeling de levens van kinderen in de CAR verwoest. Twee derde van hen heeft humanitaire hulp nodig, een kwart is ontheemd of gevlucht. Miljoenen kinderen gaan niet naar school en krijgen te weinig gezonde voeding. Ze zijn kwetsbaar voor ziekte, misbruik en uitbuiting.

Het vredesakkoord kan veel betekenen voor kinderen. UNICEF dringt daarom aan op de volgende stappen om het vredesakkoord te bestendigen: 

  • Alle partijen in het conflict moeten stappen nemen om kindsoldaten te bevrijden.
  • De rechtspraak moet minderjarigen die zijn gearresteerd of vastgezet zijn wegens hun band met gewapende groepen, behandelen als kinderen en als slachtoffers en garanderen dat hun rechten worden gerespecteerd.
  • De regering moet de regels rond kinderbescherming in het land versneld opschroeven tot internationale standaarden.

Fore: 'UNICEF staat klaar om de nationale inzet voor kinderen te ondersteunen en heeft goede hoop dat dit vredesakkoord de kinderen in het land gaat helpen.'

Foto en videofragmenten zijn hier beschikbaar.

Meer informatie over het werk van UNICEF voor kinderen in de Centraal Afrikaanse Republiek staat hier.