Kinderen van Raqqa hebben dringend hulp nodig

23 oktober 2017

Psychosociale hulp en onderwijs cruciaal voor verwerking oorlogservaringen van kinderen die Raqqa zijn ontvlucht.

Den Haag 23-10-2017, UNICEF is diep bezorgd over de situatie van kinderen die de Syrische stad Raqqa zijn ontvlucht. Sinds april dit jaar zijn ruim 220.000 mensen uit de stad ontheemd geraakt, de helft van hen is kind. Kinderen en gezinnen die het geweld zijn ontvlucht, praten over wegen vol landmijnen en angst voor sluipschutters. Zij hebben niet alleen behoefte aan eerste levensbehoeften, maar ook aan bescherming, onderwijs en psychosociale zorg. Meer hulp is dringend nodig voor deze kwetsbare groep.

‘Kinderen komen volledig uitgeput aan in vluchtelingenkampen. Ze hebben verschrikkelijke dingen gezien en meegemaakt. We horen verhalen hoe kinderen hun geliefden hebben verloren’, zegt Gerrit van den Berg, Syrië-woordvoerder van UNICEF Nederland. ‘Ze hebben bescherming nodig en hulp bij het verwerken van hun oorlogservaringen.’ UNICEF heeft in de kampen en de dorpen waar veel ontheemden verblijven, tenten met kindvriendelijke plekken opgezet. Hier kunnen kinderen onder andere terecht voor onderwijs en psychosociale zorg om zo een begin te maken met de verwerking van wat ze hebben meegemaakt.

De vlucht van Muhanned

‘We zijn drie keer gevlucht op zoek naar veiligheid’, vertelt de 14-jarige Muhannad. Hij en zijn familie zijn gevlucht van Raqqa naar het Ein Issa kamp. ‘We waren erg bang. We moesten vluchten terwijl er geschoten werd en we moesten uitkijken voor de mijnen’, zegt hij met een somber gezicht. Hun vlucht uit de stad duurde zeven uur voor een afstand die normaal een uur kost. ‘Ik kom naar deze plek om mijn zorgen even te vergeten. Hier voel ik me veilig’, vertelt Muhanned in een kindvriendelijke ruimte.

Gevaar van mijnen

Op dit moment is het nog te onveilig in de stad om terug te keren. De grote hoeveelheid mijnen en onontplofte munitie vormen een voortdurend gevaar. Een deel van de ontheemden zal mogelijk al terugkeren nog voor de stad ontmijnd is. ‘In onze kindvriendelijke plekken geven we voorlichting aan kinderen over de gevaren van onontploft oorlogsmateriaal. We hopen zo te voorkomen dat kinderen tijdens het spelen gewond raken door explosies’, zegt Van den Berg.

Eerste levensbehoeften

Naast psychosociale zorg, onderwijs en voorlichting over mijnen is het belangrijk dat de ontheemden toegang hebben tot eerste levensbehoeften. Noodhulporganisaties slaan hiervoor de handen ineen. UNICEF zorgt voor schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen, kinderen onder de vijf jaar worden gescreend op ondervoeding en krijgen zo nodig voedingssupplementen. Kinderen worden ook gevaccineerd tegen besmettelijke ziekten en UNICEF verstrekt winterkleding. ‘De meeste opvangkampen zijn in woestijngebied waar het inmiddels ’s nachts zeer koud is en dat wordt alleen maar erger. We treffen nu voorbereidingen om hen deze winter te laten overleven’, zegt Van den Berg.

Op dit moment is UNICEF samen met partners de hulp aan het uitbreiden. Er is een groot tekort aan fondsen. Om de noodhulp in Raqqa en omgeving voort te zetten is er minimaal 14,5 miljoen euro nodig voor de komende drie maanden.

Enkele voorbeelden van UNICEF noodhulp:

Dagelijks brengen we met trucks 120.000 liter drinkwater naar het Mabrouka-kamp. In de kampen en gastgemeenschappen delen we hygiënepakketten uit aan ontheemde families. Tot nu toe zijn 19.800 pakketten uitgedeeld, waar meer dan 100.000 mensen mee geholpen zijn.

In de Ein Issa en Karama kampen is winterkleding uitgedeeld aan bijna 3.000 baby’s en jonge kinderen. In het Mabrouka kamp zijn vier tenten geplaatst waar kinderen terecht kunnen om te spelen en te leren, maar ook voor psychosociale zorg en voorlichtingsacties over het gevaar van mijnen.

In het Ein Issa kamp hebben UNICEF en partners schoolspullen uitgedeeld aan 2.000 kinderen. In het Mabrouka kamp zijn drie ‘schooltenten’ geplaatst, 250 kinderen ontvingen hier schoolspullen. In het stadje Ein Issa worden lichte herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan scholen.

Achtergrondinformatie voor de redactie

Engelstalige medewerkers in de kampen rond Raqqa en vanuit Damascus zijn beperkt beschikbaar voor media.

De Nederlandssprekende directeur UNICEF Midden Oosten Geert Cappelaere is beperkt beschikbaar voor media vanuit Amman.

Foto's en videomateriaal van de hulpverlening aan kinderen uit Raqqa zijn beschikbaar via deze LINK

Vragen of interviewverzoeken via persvoorlichting van UNICEF Nederland