UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict

24 oktober 2016

Campagne gestart om meer Syrische kinderen te bereiken met onderwijs

DAMASCUS – DEN HAAG, 24 oktober 2016 - Met de start van het schooljaar in Syrië gaan 1,7 miljoen kinderen niet naar school en lopen 1,3 miljoen kinderen risico te stoppen met school, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Sinds het begin van de oorlog in 2011 waren er meer dan vierduizend aanvallen op scholen. Alleen al in de afgelopen twee weken zijn negen schoolgaande kinderen gedood. Ondanks dit geweld en de moeilijke omstandigheden werpt de inzet van UNICEF en partners om kinderen weer veilig aan het leren te krijgen zijn vruchten af. In het schooljaar 2014/2015 waren er nog 2,1 miljoen kinderen die niet naar school gingen.

"In Syrië riskeren kinderen hun leven als ze naar school gaan. In de afgelopen twee weken werden negen schoolgaande kinderen gedood, de jongste pas vijf jaar, bij twee afzonderlijke aanvallen op of in de buurt van scholen, "zegt Hanaa Singer UNICEF directeur Syrië. "School mag geen dodelijke val zijn. Het moet een plek zijn waar kinderen worden beschermd, waar ze kunnen leren, groeien en hun vaardigheden ontwikkelen. "

Escalerend geweld en toenemende armoede ontzeggen kinderen hun recht op onderwijs. Het onderwijssysteem is overbelast en zijn er onvoldoende leermiddelen beschikbaar. In het door oorlog verscheurde land kan een op de drie scholen niet worden gebruikt omdat ze beschadigd of verwoest zijn, onderdak geven aan ontheemden of worden gebruikt voor militaire doeleinden. “Zelf was ik een aantal maanden geleden in een school in Aleppo met meer dan duizend leerlingen die daarna onbruikbaar werd door een aanval”, vertelt de Nederlander Bart Vrolijk, hoofd onderwijs van UNICEF Syrië. Dat gebeurt helaas te vaak, maar we mogen niet opgeven om de kinderen ook daar te helpen!”

In september van dit jaar starten UNICEF en partners met een campagne om 2,5 miljoen kinderen te bereiken met schoolspullen en boeken. Waaronder 200.000 kinderen die leven onder belegering en in moeilijk bereikbare gebieden. Meer dan 1200 jonge vrijwilligers gaan met steun van UNICEF van deur tot deur om kinderen die niet naar school gaan te bereiken met onder andere alternatieve leermogelijkheden. “We merken dan aan kinderen en ouders hoe belangrijk onderwijs voor ze is. Ze riskeren er veel voor omdat het hen hoop en perspectief biedt op een betere toekomst”, Zegt Vrolijk.

Uit een recente evaluatie blijkt een daling van het aantal kinderen dat niet naar school gaat van 2,1 miljoen in schooljaar 2014/2015 tot 1,7 miljoen in 2015/2016. "Dit is een aanzienlijke vooruitgang, maar niet genoeg. We moeten meer investeren, zodat elk kind in Syrië naar school kan, "zegt Singer. "We dringen er bij alle partijen in het conflict op aan kinderen, scholen en alle burgers te beschermen, zoals zij horen te doen volgens het internationaal humanitair recht."

Meer informatie